Home > #Hoofdnieuws > RallyX Nordic : Ide strandt in de halve finale

RallyX Nordic : Ide strandt in de halve finale

In het Deense Nysum werd vandaag de eerste wedstrijd in het kader van RallyX Nordic, het Scandinavische kampioenschap rallycross, afgewerkt. In vijf klassen zijn titels te veroveren en in de koninginneklasse Supercars zien we dit jaar met Enzo Ide een landgenoot aan het werk.

foto’s : © Rainer Welzel/RX-media en QBA Nitka

In alle klassen werden drie kwalificatiereeksen verreden met daarna de halve finales en uiteindelijk de finales. De reeksen gingen over drie rondjes daar in Nysum en vanaf de halve finales werden vier ronden afgewerkt.

Mede dankzij de aanwezigheid van onze landgenoot Enzo Ide in de klasse Supercars werd dat uiteraard de interessantste klasse om volgen. Ide begon dus vandaag aan zijn mooi internationaal programma van 2021 met alle wedstrijden in RallyX Nordic en het hele wereldkampioenschap rallycross. In Denemarken kreeg Ide weerwerk van onder meer drievoudig wereldkampioen Johan Kristoffersson.

In de eerste reeks stond die Kristoffersson met de Belg op de startgrid. Maar dat bracht onze landgenoot met zijn Audi S1 niet van de wijs. Ide nam de beste start en liet daarbij onder meer de VW Polo van Kristoffersson achter zich. Maar net toen we dachten dat de buit binnen was maakte Ide een foutje bij het nemen van de jokersectie. Het was Ide’s teamgenoot bij JC Raceteknik, Sondre Evjen, die de eerste reeks op zijn naam zette. Ide werd nog vijfde.
In de volgende heat veroorzaakte Ide een valse start en dat betekent in rallycross tweemaal jokeren. Daarbij kon de Audi-rijder een mooie tijd wel vergeten met als resultaat een tiende tijd terwijl Kristoffersson de heat won.
Maar in de laatste reeks ontbond Ide zijn duivels en na een vlekkeloze race wist hij de tijd van Kristoffersson, die eerder startte, te verbeteren wat resulteerde in zijn eerste besttijd bij zijn debuut in RallyX Nordic.

Dat bracht Ide naar een derde plek na drie heats. Daarmee mocht Ide starten vanop de tweede plek in de eerste halve finale met naast hem op pole Johan Kristoffersson. Net na de start leken Kristoffersson en Ide even op weg naar de eerste twee plekken maar vanaf dan liep de aanvangsfase even chaotisch wat de Deense thuisrijder Ulrik Linnemann aan de leiding bracht met zijn Ford Fiesta. We kregen een driestrijd tussen Linnemann, Kristoffersson en Ide. Het drietal dook pas in de laatste ronde de jokersectie in en de Jamaicaan Fraser Mc Connell, die eerder jokerde, wist daarbij de derde plek van Ide af te snoepen. In de andere halve finale won Sondre Evjen.
In de finale zagen we vanop de laatste startrij Mc Connell met de OMSE Ford Fiesta net na de start naar de eerste plek snellen. Mc Connell stond de leiding niet meer af en hield onder meer Johan Kristoffersson en Sondre Evjen achter zich.

Over de halve finale en de ogenschijnlijk vreemde jokerstrategie kregen we na afloop nog een reactie uit Denemarken: “De spotter deed zijn werk wel degelijk goed tijdens de halve finale, maar de radio aan boord van m’n Audi bleek kapot, dus kon ik de instructies uiteraard niet horen. Was dat niet gebeurd, was de kans uiteraard groot dat ik vooraan stond in de finale.

Simon Olofsson won in de klasse Supercar Lites, in de categorie CrossCar was de overwinning voor Isak Reiersen, Simon Tiger veroverde de zegebloemen in de klasse Open 2WD en bij de CrossCar Junior was de overwinning voor Lukas Andersson.

Zondagochtend begint de actie omstreeks 10u en ook dan kan u weer alles volgen via tv.rallyx.se .

You may also like
RallyX Nordic: Wereldkampioen Kristoffersson wint op dag twee
RALLYX NORDIC: Double-header in Nysum
Trophée Andros: Dubourg kampioen
error: Alert: Content is protected !!