Home > Moto > MotoGP > MotoGP Doha: Jorge Martin met Pramac pole

MotoGP Doha: Jorge Martin met Pramac pole

Het werd zijn 22ste pole op het wereldtoneel, maar wel zijn allereerste op het hoogste niveau, in MotoGP. Jorge Martin verraste vriend en vijand en schonk de pole in de GP van Doha aan Pramac Ducati. A (new) star is born!

foto: @motogp.com

Hij rijdt niet meer met zijn gekende nummer 88, dat nummer was al in beslag genomen door Miguel Oliveira. Voor de MotoGP moest Martin wisselen naar nummer 89. Drie jaar geleden, in Moto3, was hij de koning van de pole’s op zaterdag. Na zijn titel in 2018 volgden twee leerjaren in de Moto2 waar hij leerde winnen en podia rijden met de krachtige Triumph machines. En Jorge Martin debuteerde dan dit seizoen in de MotoGP. Op het Losail circuit was hij vanavond toe aan zijn tweede kwalificatiesessie in de MotoGP. Heel het weekend al was Martin snel. De Spanjaard blaakt ook van het zelfvertrouwen en paste zich aan, aan de moeilijke omstandigheden en aan het gripniveau van zijn banden. Vinales (Monster Energy Yamaha) zette de referentie neer, Johann Zarco (Pramac Ducati) verraste aanvankelijk iedereen met een pole ronde maar het was tenslotte dan Jorge Martin die iedereen schaakmat zette. Tweede weekend in de hoogste klasse en meteen pole. Het is al een tijdje geleden dat we nog zoveel talent er zo dik bovenop zagen liggen. Dit doet ergens denken aan een andere Spanjaard die jaren geleden als jonge hond het MotoGP wereldje door elkaar schudden, een zekere Marc Marquez.

Pramac teamgenoot Zarco maakt er een dubbel van voor het Italiaanse “privé” team, dat zo het officiële fabrieksteam achter zich laat. Ook op de eerste startrij, Maverick Vinales, die zich met de Yamaha in allerlei bochten gooide en toch een derde plaats redde uit een rommelige ronde.

Moto2: Lowes gaat door op zijn elan

Sam Lowes (Elf Marc VDS Racing Team) wachtte zijn tijd af en reed dan gewoon de pole bij elkaar. Het leek allemaal zo gemakkelijk maar iedere motorliefhebber weet dat de Moto2 een van moeilijkste klasses is om te beheersen. Naast de Brit starten zondag op de eerste rij Remy Gardner (Red Bull KTM Ajo) en Marco Bezzecchi (SKY Racing Team VR46).

Moto3: Masia snelst in het stof

Het werd een vreemde sessie, op een gladde piste met veel opgeworpen stof. Een hele rits aan rijders liet het dan ook tot de allerlaatste minuten om hun tijd te zetten. Toch was het Jaume Masia (Red Bull KTM Ajo) die de de pole lange tijd bezet hield en ze ook niet meer uit zijn handen liet glippen in de slotseconden Hij bleef voor aan Sergio Garcia (GasGas Gaviota Aspar) en Jeremy Alcoba (GasGas Gaviota Aspar), al zal Garcia vanuit de pitlane moeten starten omdat hij een van de rijders is die een straf pakten na FP2.

error: Alert: Content is protected !!