Home > #Hoofdnieuws > F1 2021: een gids voor wintertests morgen, 12 maart, in Bahrein

F1 2021: een gids voor wintertests morgen, 12 maart, in Bahrein

Het F1-seizoen komt steeds dichterbij en morgen gaan de traditionele wintertests van start. Daarmee wordt het startschot voor het nieuwe seizoen gegeven, maar hoe zit dat nu met die testdagen?

Bahrein
Dit jaar gaan de Formule 1-testen door in Bahrein, dat is de eerste keer voor de F1-teams. Door de coronacrisis kan de klassieke seizoensopener in Australië niet doorgaan, de eerste race wordt dus Bahrein op 28 maart. Dat maakte een verschuiving van de testdagen mogelijk, de teams kregen extra tijd in de fabriek om aan de wagen te werken. Er zijn in Bahrein strenge coronaprotocollen, ook daarom koos F1 voor dit circuit voor de testdagen. Verder is het de eerste race van het seizoen, de teams moeten dus toch naar Bahrein komen. De testen daar organiseren maakt het voor de teams makkelijker: alles is aanwezig voor de race, er moet niets meer verplaatst worden en na de testdagen moet het team niet reizen.

Testdagen
De wintertesten van 2021 zullen drie dagen duren, elke dag is er een ochtend- en een namiddagsessie. Om kosten te besparen mochten de teams weinig veranderingen maken aan hun auto’s, dat vertaald zich ook in de testdagen. Normaal hebben de teams twee weken om allerlei tests te doen, nu moet het team in drie dagen de nodige informatie bemachtigen. Elk team zal ook maar één auto hebben op het circuit, de rijders zullen dus niet drie volle dagen mogen rijden, maar om beurt of elk één dag.

Data
De teams zijn uit op data, die gaan ze dan in de fabriek analyseren. Alleen door op het echte circuit rondjes te draaien kan het team testen of hun tests in de windtunnel en simulaties kloppen. Aan de hand van verschillende sensoren op de wagen zullen de F1-teams informatie verzamelen. Eens alle informatie verzameld is kan er vergeleken worden en kunnen lichte aanpassingen gedaan worden.

De F1-bolides hebben dit jaar een nieuwe vloer door een reglementswijziging, hierdoor moet de downforce met ongeveer 10% verlagen. Er zal ongetwijfeld veel getest worden om dat ‘verlies’ goed te maken met de achterzijde van de wagens. Verder kijken de teams uit naar feedback van hun rijders om de wegligging of andere punten te verbeteren.

De testen starten vrijdagochtend 12 maart om 9u00 Belgische tijd.

error: Alert: Content is protected !!