Home > Industrie > Dreamcars > De Lamborghini Countach is 50 jaar jong

De Lamborghini Countach is 50 jaar jong

In Sant’Agata Bolognese viert men op 11 maart 2021 feest. Het is immers exact 50 jaar geleden dat Lamborghini op het salon van Genève zijn Lamborghini Countach LP 500 voorstelde. In het geel!

(foto’s: ©Lamborghini Media)

Het was bij carrossier Bertone dat het eerste prototype zijn opwachting maakte, aangezien op de Lamborghini stand de Miura SV werd voorgesteld, hun nieuwste telg. Maar de Countach werd een instant succes en het liep storm voor de futuristisch uitziende wagen. Zo erg zelfs dat Lamborghini zich nadien moest haasten om dit prototype om te zetten naar een productiemodel voor zijn klanten.

Het Countach project zag het licht onder codenummer LP112 (voor “Longitudinale Posteriore”, de achterin dwarsgeplaatste 12-cilinder motor) en onder toezicht van ingenieur Paolo Stanzani. Het strakke, futuristische ontwerp, gestijld door Marcello Gandini van de Carrozzeria Bertone, doet het na 50 jaar nog steeds. In 1974 rolden de eerst productiemodellen de fabriek uit, in een toch wel gewijzigde vorm (vergeleken met het prototype). Het buizenchassis was verdwenen, gesofisticeerde elektronische instrumenten werden aan boord gehaald en de motor bleef een 12-cilinder, maar dan in de betrouwbaardere vierliter versie.

Tussen 1974 en 1990 werden 1999 Countachs gemaakt, in vijf verschillende versies en het betekende voor de Italiaanse constructeur van superwagens uiteindelijk de redding in een van de moeilijkste periodes van hun bestaan. En de Countach kwam voor altijd in de Hall of Fame van meest opvallende wagens.

error: Alert: Content is protected !!