Home > #Hoofdnieuws > WRC Arctic: zege voor Tänak, Rovanperä WK-leider!

WRC Arctic: zege voor Tänak, Rovanperä WK-leider!

Wat een genot, deze eerste editie van de Arctic Rally Finland. Hoge snelheden, prachtige proeven en een wedstrijd die nooit echt in een beslissende plooi lag. De zege was voor de Est Ott Tänak en Hyundai, maar het is de 20-jarige Toyota-rijder Kalle Rovanperä die de nieuwe WK-leider wordt, na een tweede plaats in eigen land. Hij is de jongste WK-leider ooit. Thierry Neuville eindigde derde in Lapland en is tweede in het WK.

Foto’s: © Hyundai en Toyota Motorsport

Ott Tänak startte in Lapland zoals hij deed in de Monte-Carlo, maar ditmaal bleef de Estse wereldkampioen 2019 constant en hij maakte het af. Hij won vijf van de tien proeven en eigenlijk was niemand in staat om hem echt te bedreigen. Tänak is zo meteen weer mee in de strijd om de wereldtitel.

Het is de 14de zege voor de Est in zijn carrière en hij doet daarmee beter dan Petter Solberg en Thierry Neuville. Tänak staat nu op gelijke hoogte van niemand minder dan Walter Rohrl. Hyundai telt nu 18 overwinningen, drie minder dan FIAT, de nummer 10 in de lijst.

Achter Tänak reed Rovanperä dus naar een tweede plaats, 2,3 seconden voor Thierry Neuville en de jonge Fin was ook de beste in de powerstage. Craig Breen werd vierde, ook voor Hyundai, voor Elfyn Evans in een Toyota. Met Takamoto Katsuta (Toyota) op zes en Oliver Solberg (Hyundai) op zeven zagen we heel wat jong talent meedraaien. Ford pakte met Suninen en Greensmith de plaatsen acht en negen, voor Esapekka Lappi die met een VW Polo GTi de WRC2 won voor Andreas Mikkelsen in een Skoda Fabia. In WRC3 was de zege voor thuisrijder Teemu Asunmaa in een Skoda Fabia. Van Belgische zijde was het een rally om te vergeten voor Renaud Jamoul, terwijl Cracco-Vermeulen aan de finish stonden, dat waarvoor ze naar Finland waren gekomen.

20 en WK-leider…

In de WK-stand leidt Rovanperä met 39 punten, voor Neuville (35), Ogier (31), Evans (31) en Tänak (27). Toyota heeft nu 88 punten bij de constructeurs, Hyundai 77.

Nieuw podium voor Neuville-Wydaeghe

Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe maakten opnieuw heel wat progressie en waar ze in de Monte-Carlo eerder behoudend reden om mooi derde te worden, viel het duo in Lapland in de tweede helft van de wedstrijd ook aan. Het nieuwe podium en de prima positie in de WK-tussenstand laten dan ook het beste verhopen.

We zijn al bij al tevreden met onze wedstrijd, zeker gezien onze kleine problemen en de startpositie op de eerste dag. Ik had niet verwacht dat Breen zo snel zou zijn in de powerstage.

Het WK ligt nu twee maanden stil en herneemt in Kroatië, voor alweer een primeur. De WRC Croatia Rally start op 22 april en eindigt op 25 april.

error: Alert: Content is protected !!