Home > #Hoofdnieuws > WRC Arctic: alles wat u moet weten

WRC Arctic: alles wat u moet weten

Dit weekend maken we ons op voor de enige echte sneeuwrally van het WRC 2021. In en om Rovaniemi worden tien proeven afgewerkt, voor een totale afstand van 251,08 kilometer.

De WRC Arctic Rally Finland is de tweede manche van het seizoen, twee maanden voor de derde, eind april in Kroatië. Sébastien Ogier leidt na zijn zege in de Monte-Carlo het WK, voor Elfyn Evans en Thierry Neuville, derde in het prinsdom met zijn nieuwe corijder Martijn Wydaeghe.

In de marge vermelden we dat Marco Bulacia, door problemen met zijn paspoort niet in Finland raakt. Hij wordt bij Toksport WRT vervangen door Eyvind Brynildsen en Veronica Engan in de Skoda Fabia Rally2.

Naast het programma, dat u hieronder kan nalezen, vindt u onderaan het artikel ook nogmaals de deelnemerslijst, met de vijf Belgen, waaronder ook PJM Cracco en Jasper Vermeulen in hun Skoda Fabia. Neuville-Wydaeghe en Renaud Jamoul zijn de andere landgenoten.

Veel nagels

Voor de wedstrijd in Lapland levert Pirelli overigens 1500 nagelbanden, waarvan 350 voor de WRC-deelnemers. De WRC-crews mogen ieder 20 banden gebruiken voor de 250 kilometer tegen de chrono. De 1150 andere banden zijn voor de deelnemers uit WRC2 en WRC3.

10 proeven op sneeuw en ijs

Er staan in Lapland 10 proeven en 251,08 kilometers tegen de klok op het programma, met start op vrijdag 26 februari. Na de 5,69 kilometer lange shakedown in Vennivaara, ’s ochtends, worden om 15u08 en 18u38 lokale tijd de eerste twee proeven verreden. De 31,05 km lange KP van Sarriojärvi wordt tweemaal afgewerkt en is de langste proef van de wedstrijd. De lokale tijd loopt één uur voor op onze tijd!

Zaterdag begint met de 24,43 kilometer lange KP van Mustalampi (KP3 – 09u08), die op een gegeven moment door een bevroren moeras loopt. De etappe omvat delen van Jyrhämäjärvi, een etappe die bekend is bij Finse rijders. Mustalampi, tevens KP6 (15u38), eindigt met een spectaculaire passage in een trainingscentrum voor rallyrijders. Kaihuavaara (KP4/7 – 10u38 en 17u08) is 19,91 kilometer lang en één van de drie proeven die live op Tv wordt uitgezonden. Het is een erg snelle proef met veel hoogteverschillen en smalle passages. Siikakämä (KP5/8 – 12u08 en 18u38) loopt over de typische boswegen rond Rovaniemi, maar is met 27,68 kilometer zo’n 15 kilometer korter dan de versie die vorige maand tijdens de Arctic Lapland Rally werd gebruikt.

De eerste Arctic Rally Finland eindigt op zondag met twee runs van de 22,47-kilometer lange KP Aittajärvi (10u08 en 13u18) ten zuiden van Rovaniemi, waarbij de tweede passage telt als de Power Stage.

error: Alert: Content is protected !!