Home > #Hoofdnieuws > Monte-Carlo 2021: Ogier wint, Neuville-Wydaeghe verrassen met podium

Monte-Carlo 2021: Ogier wint, Neuville-Wydaeghe verrassen met podium

De 89ste editie van de Monte-Carlo werd de achtste zege van Sébastien Ogier in de rallyklassieker en meteen ook de 50ste WRC-zege in de carrière van de Franse levende legende. De Toyota-rijder haalde het voor zijn teamgenoot Elfyn Evans, die een sterke rally reed, maar uiteindelijk toch zijn meerdere moest erkennen in de man uit Gap. Op de derde plaats vinden we het kersverse duo Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe en dat is misschien wel een zege op zich voor onze landgenoten die nu verder kunnen werken aan de samenwerking.

(Foto: © Toyota Gazoo WRC)

Derde in de Monte-Carlo: voor de opener van het WRC 2021 had Thierry Neuville daar misschien wel voor getekend. Hij wisselde amper enkele dagen voor de start van het seizoen van corijder en met Martijn Wydaeghe kreeg hij in alle eerlijkheid een jonge kerel met heel wat minder ervaring dan Nicolas Gilsoul naast zich. Hoewel Neuville aangaf dat er nog ruimte voor verbetering is, is het resultaat voor het Belgische duo zeer mooi en de twee snelste chrono’s in de ‘witte’ proeven, zijn een kers op de taart. En wie weet, zonder de verloren minuut op vrijdagochtend, als gevolg van de foute bandenkeuze door het team, was ook de tweede plaats nog mogelijk geweest. Neuville en Wydaeghe hebben nu goed een maand om verder te schaven aan hun samenwerking en naar het noorden van Finland te trekken voor de nagelnieuwe Arctic Rally.

Thierry Neuville: “Het was een uitdaging als we naar hier gekomen zijn en Martijn heeft prima werk gedaan, ik ben echt blij dat het afgelopen is. We hebben elkaar gevonden en ik denk niet dat het beter kon.”

Recordman Ogier

Bovenaan was er dus de 1-2 voor Toyota, met een achtste (2009, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 en 2021) voor Ogier en een 50ste WRC-zege in zijn carrière. Ogier behaalde zijn vier zeges met vijf verschillende merken, één beter dan Walter Röhrl. Ogier maakt meteen duidelijk dat ook in zijn laatste seizoen hij volop voor de wereldtitel wil vechten. De Fransman won als kers op de taart ook nog eens de Powerstage, waarin Neuville vierde werd.

Elfyn Evans was goed, regelmatig en er mag met de Welshman rekening gehouden worden voor de titelstrijd. Achter Neuville laat Rovanperä (Toyota) zien dat hij het potentieel heeft, terwijl Ott Tänak (Hyundai) opnieuw een dramatische start van het seizoen neemt. De Est start weer met een enorme achterstand aan het seizoen en als gevolg hiervan mag Hyundai ook op jacht naar Toyota in de strijd om de constructeurstitel.

In WRC2 was de zege zonder veel verrassingen voor de Noord Andreas Mikkelsen, die in zijn Skoda Fabia Fabia de meerdere was van Adrien Fourmaux, met uiteraard onze landgenoot Renaud Jamoul naast zich in de Ford Fiesta van M-Sport. Eric Camilli vervolledigde het podium met zijn Citroën C3.

In WRC3 hebben de Belgen het prima gedaan, met een 3/3 aan de finish, al was er aan het Franse Citroën-trio Rossel, Bonato en Ciamin niets te doen. Cedric De Cecco (Skoda) werd mooi vijfde, voor Davy Vanneste (Citroën) en Cedric Cherain bereikte ondanks motorproblemen in de slotfase de finish als negende in zijn Skoda. Noteren we nog dat Kevin Abbring en Pieter Tsjoen twintigste algemeen werden in hun VW Polo GTi, één plaats beter dan De Cecco, maar relatief ver achter de top in WRC3.

Last but not least was er de mooie 1-2 voor Pieter Tsjoen zijn team in de klasse RC5 waar Tim van Parijs het haalde voor Benoit Verlinde, beide in een nagelnieuwe Clio RS Line.

Afspraak van 26 tot en met 28 februari voor de tweede manche van het WRC in Lapland.

error: Alert: Content is protected !!