Home > #Hoofdnieuws > Dakar 2021: de 14de voor Peterhansel, de zesde voor MINI

Dakar 2021: de 14de voor Peterhansel, de zesde voor MINI

De 55-jarige Fransman Stéphane Peterhansel heeft voor de veertiende maal in zijn carrière de Dakar gewonnen. In zijn MINI kwam hij in Djedda, samen met zijn corijder Edouard Boulanger, als eerste over de meet na een tocht van twee weken door Saoedi-Arabië. Peterhansel behaalt zo zijn eerste zege sinds 2017. Voor MINI is het de zesde zege in tien edities. De laatste dagzege was voor Carlos Sainz en MINI.

Foto: © ASO/Dakar

Stéphane Peterhansel is een levende legende. In 1988 startte hij voor het eerst in de marathonwedstrijd, met één dagzege en een 18de plaats als resultaat. In 1991 volgde dan een eerste overwinning op twee wielen met Yamaha, waarna nog eens vijf zeges in zeven edities zouden volgen, telkens met dezelfde constructeur. In 1999 ruilde hij Yamaha voor Nissan in en de twee wielen voor de vierwielers. Wat volgde waren enkele leerjaren met een eerste podium in 2000 en een eerste zege in 2004, voor rekening van Mitsubishi. In 22 deelnames bij de wagens won hij dus achtmaal, driemaal voor Mitsubishi, driemaal voor MINI en tweemaal voor Peugeot. Enkel met BMW won hij niet. Peterhansel stond ook nog eens viermaal op het eindpodium. De Fransman is ook al toe aan 48 dagzeges bij de wagens, twee minder nog dan recordhouder Ari Vatanen.

In deze editie was Peterhansel ‘passief dominant’. De Fransman won maar één rit, tegen zes voor zijn dichtste belager Nasser Al-Attiyah (Toyota), maar Peterhansel reed als een metronoom en maakte amper fouten, daar waar de Qatarees Al-Attiyah onder meer zestien maal lek reed. Peterhansel nam de leiding na de tweede etappe en stond die niet meer af. Al-Attiyah werd dus tweede, voor de vijfde maal al, voor de winnaar van 2018 en 2020, Carlos Sainz (MINI). Jakub Przygonski (Toyota) kwam als vierde over de meet, voor de verrassende Nani Roma in de nagelnieuwe Prodrive BRX Hunter.

Honda bij de motoren

Bij de motoren was de laatste dagzege voor Ricky Brabec (Honda), terwijl de Argentijn Kevin Benavides met Honda zijn eerste algemene zege behaalde, voor Brabec, een eerste dubbel voor Honda sinds 1987. Bij de vrachtwagens is de eindzege voor het eerst voor Dmitry Sotnikov (Kamaz). Lopez Contardo doet het met zijn Can-Am bij de lichte voertuigen en Manuel Andújar (Yamaha) is laureaat bij de quads.

Laten we afsluiten met een pluim voor ASO dat in deze coronatijden een mooie Dakar organiseerde, in veilige omstandigheden.

De Belgen

Van Belgische zijde onthouden we vooral de prachtprestatie van de 60-jarieg rookie Walter Roelants die als 52ste de eindmeet bereikte, maar vooral het menselijke verhaal van de Husqvarna-rijder is schitterend. Vader en zoon Imschoot lieten in hun eerste Dakar ook hun kunnen zien, met een 36ste plaats in hun Optmus buggy. Ze worden ook 10de in hun klasse. Jan van der Vaet strandt in zijn Renault Truck als elfde niet buiten de top 10.

error: Alert: Content is protected !!