Home > Circuit > Eenzitter > F2 en F3: het nieuwe race-format

F2 en F3: het nieuwe race-format

Er was al aangekondigd dat de Grand Prix weekends voor de Formule 2 en de Formule 3 er anders zouden gaan uitzien. Die details zijn nu bekend. Een overzicht.

De Formule 2 zal twee sprintraces rijden op zaterdag. Die races zijn maximaal 120 kilometer lang, of duren 45 minuten, naargelang de voorwaarde die eerst wordt ingevuld. De hoofdrace, met verplichte pitstop, wordt nu op zondag verreden. Die race is 170 kilometer lang of duurt één uur. De startgrid voor die race wordt bepaald door een kwalificatiesessie van 3 minuten op vrijdag. De grid voor Sprintrace1 wordt gevormd door de omgekeerde top 10 van de kwalificatiesessie. De startopstelling voor Sprintrace2 blijft de traditionele omgekeerde grid van de eerste race. de puntentelling voor de sprintraces en voor de hoofdrace blijft behouden, maar aangezien er een sprintrace meer is per weekend, zullen er nu maximaal 65 punten kunnen worden verdiend.

F3: drie races en omgekeerde top-12 grid

De Formule 3 volgt hetzelfde format als de F2. Ook zij beginnen met een vrije sessie op vrijdag van 45 minuten, gevolgd door een kwalificatiesessie op vrijdag van 30 minuten. Op zaterdag hebben zij twee races en op zondag nog een race. Alle drie races duren 40 minuten. De kwalificatiesessie bepaalt de grid van Race 3, de grid voor de eerste race wordt de omgekeerde top 12 van de kwalificatiesessie, de startorde van Race 2 wordt de omgekeerde top 12 finish orde van Race 1. De puntentelling volgt die van de F2: voor de races op zaterdag blijft die behouden (15 punten voor de winnaar) terwijl voor de race op zondag de winnaar nu 25 punten krijgt. Net als in F2 zijn er nu op een F3 weekend maximaal 65 punten te verdienen (4 voor pole, 15+15+25 voor de races en telkens 2 punten voor de snelste ronde).

error: Alert: Content is protected !!