Home > Moto > MotoGP > MotoGP: Oliveira schrijft geschiedenis

MotoGP: Oliveira schrijft geschiedenis

De kwalificatiesessie voor de MotoGP op Portimao was er eentje met veel hart en ziel. De wereld zal vooral de allereerste pole voor een Portugese rijder onthouden. Wat meer is, Tech3 KTM rijder Miguel Oliveira kon dat doen…in Portugal, in Portimao.

foto: ©motogp.com

Er was eerst en vooral Johann Zarco. De heetgebakerde Fransman was met de oude Reale Avintia Ducati ondanks een kapotte motor in de vierde vrije training steeds vooraan te vinden was. Zijn kansen werden beknot met een valpartij. En dan was er Cal Crutchlow, met de LCR Honda bezig aan zijn laatste MotoGP weekend. Hij werd in extremis van de eerste startrij geduwd en start als vierde. Jack Miller (Pramac Ducati) was snel, zeer snel, maar eindigde op de derde startplaats. Morbidelli (Petronas Yamaha) was weeral sneller dan zijn “kopman” Quartararo en kon een tweede startplek veilig stellen.

En dan was er… Miguel Oliveira. Die kwam als een duiveltje uit een doosje over de finish gevlogen en pakte de pole! De eerste Portugese pole in MotoGP ooit, en dan nog gehaald in Portimao, een Portugese thuisrace.

Of Oliveira morgen de wedstrijd kan winnen is nu nog een open vraag. Als Oliveira wint, of Miller, Crutchlow, of zelfs Bradl (mooi zesde), dan zien we een tiende verschillende winnaar in het MotoGP seizoen, en dat zou een absolute primeur worden. Voor de goede orde nog even meegeven dat voor het vicekampioenschap er nog heel wat kansen open liggen met Morbidelli (142 punten), voor Rins (138), Vinales (127), Quartararo (125), Dovizioso (125) en zelfs Pol Espargaro (122 punten).

error: Alert: Content is protected !!