Home > Moto > MotoGP > Moto3: Arenas begint eindstrijd om de titel het beste

Moto3: Arenas begint eindstrijd om de titel het beste

Het seizoenseinde en de minder drukke agenda laat het ons toe om eens dieper in te gaan op de kampioenschappen die normaal gezien niet zo prominent in de kijker staan. Het Moto3 kampioenschap bijvoorbeeld, door velen gezien als een van de spannendste kampioenschappen ter wereld als het op pure competitie aankomt. Onder hen ook één Belg, Barry Baltus.

foto: ©motogp.com

Moto3 is het instapniveau wat betreft de MotoGP weekends. Rijders gaan er aan de slag met 250cc, viertaktmachines. Kenmerkend: er is een vrije motorkeuze en een vrije chassiskeuze. Een “mini” MotoGP dus waarin KTM, Honda en Husqvarna het tegen elkaar opnemen.
Drie rijders kunnen zondag nog strijden voor de titel. De verschillen zijn relatief klein en dus is er tijdens dit laatste weekend van de Portugese Grand Prix geen tijd meer te verspillen. De diverse vrije sessies tellen immers mee om de rijderstabel in twee stukken te verdelen voor de kwalificaties. Te vermijden, als het even kan, is een passage langs Q1. Dat is het eerste gedeelte van twintig minuten waarin de rijders strijden om een plaatsje bij de snelste vier want die mogen dan doorschuiven naar Q2, waar de top 18 plaatsen op de grid worden begeven!

Ze spelen niet mee om de titel maar Jaume Masia (Leopard Racing Honda) en Romano Fenati (Sterilgarda Max Racing Team Husqvarna) overheersten de eerste vrije training. Beide heren gingen ook even tegen de vlakte. Het is een euvel dat puntenleider Albert Arenas (Gaviota Aspar Team KTM) bespaard bleef en dat is goed voor het zelfvertrouwen, ook al sloot hij de eerste sessie af als derde, op twee tienden van de voorlopige besttijd. Het was beter dan zijn uitdagers want Tony Arbolino (Rivacold Snipers Team Honda) besloot als elfde (op 8/10de seconde) en Ai Ogura, tweede in het kampioenschap voor Honda Team Asia, stond zelfs maar 26ste op 1.8 seconde nadat hij een highsider kon ontlopen in zijn run. Een “momentje” hebben, heet zoiets dan.

In de tweede sessie konden alle 31 rijders hun tijd verbeteren waarbij Albert Arenas (Gaviota Aspar Team) alvast de beste zaak deed met de snelste tijd van de vrijdag. Maar met Tony Arbolino (Rivacold Snipers Team) op de 8ste plaats en Ai Ogura (Honda Team Asia) op de 9de staan alle titelkandidaten nu binnen de top 10 en dat belooft dus voor de rest van het weekend. Nog meegeven dat onze landgenoot Barry Baltus op de PruestelGP KTM machine in de ochtend een mooie 14de tijd draaide en de dag besloot met een verdienstelijke 21ste chrono.

Morgen wordt met de derde vrije training de uiteindelijke kwalificatietabel samengesteld en wordt er gereden om een plaats op de startgrid.

error: Alert: Content is protected !!