Home > #Hoofdnieuws > Formula E: vier vragen aan Nyck de Vries

Formula E: vier vragen aan Nyck de Vries

Noorderbuur Nyck de Vries debuteerde afgelopen seizoen in de Formule E. Tijdens de slotfinales in Berlijn haalde hij meteen een podiumplaats en met zijn elfde plaats in het eindklassement is hij ook de beste Rookie. Ook tijdens het zevende seizoen van dit elektrische kampioenschap zal hij plaats nemen achter het stuur van de Silver Arrow. Naar aanleiding van de pre-season testings die van 28 november tot 1 december plaatsvinden in Valencia, blikt hij al even vooruit naar het komende seizoen.

Foto’s © Mercedes-Benz

Voel je je nu thuis in de serie en in het team nu je aan je tweede seizoen met hen begint?

Nyck de vries: “Het team moest aan het begin van het debuutseizoen nog wat bij elkaar komen en meer oefenen. Dat gold ook voor mij, want toen ik begon, zat ik nog in de Formule 2 terwijl ik me moest voorbereiden op de Formule E. Ik moest alles tegelijk doen en ging gewoon met de stroom mee. Ik voelde me waarschijnlijk niet zo thuis als nu. Het kost altijd tijd en is iets wat niet geforceerd kan worden. We hebben echter gedurende het seizoen een sterke werkrelatie ontwikkeld en zijn geleidelijk aan meer op elkaar ingespeeld. Ik heb toen nog nooit gemerkt dat er een duidelijk verschil is tussen hoe ik me toen in het team voelde en nu. Ik ben erg blij met mijn positie in het team en met alle betrokkenen.

Mercedes-Benz EQ Formel E Team
Hoe moeilijk vond u het om te leren omgaan met energiemanagement en strategie, dingen die van vitaal belang zijn in de Formule E?

“Hoewel er niet veel tijd was in pre-season tests, probeerde ik me voor te bereiden op wat ik in de raceweekenden en in de loop van het seizoen zou kunnen tegenkomen, maar de waarheid is dat niets ervan hetzelfde is als in een echte race. Op een testdag ben je alleen op de baan en zet je ronden neer. Het is in feite een perfecte race, maar in een echte race vecht je altijd tegen andere coureurs en moet je voortdurend beslissingen nemen over, bijvoorbeeld, of je daar energie moet verbruiken en dan, of je moet aanvallen, verdedigen of voorlopig je positie moet behouden terwijl je wacht om te zien hoe de race zich ontwikkelt. Het is erg moeilijk en het vinden van de juiste balans is een enorme uitdaging. Bovendien heb je ook te maken met tegenstanders waarvan je de strategie niet kent, wat ook heel moeilijk is. In het algemeen is het format van de Formule E enorm uitdagend. Alles vindt plaats op één dag en je hebt weinig tijd om te oefenen – het is allemaal heel anders en veeleisend, maar uiteindelijk is dat racen. Het is een racewagen, en ik zou zeggen dat ik me goed heb aangepast. Ik moet natuurlijk nog veel leren, maar we zijn op de goede weg. Ook in het kampioenschap was alles in eerste instantie nieuw en anders. Er wordt van je verwacht dat je meteen presteert, maar tegelijkertijd moet je eerst aan de dingen wennen. Ik ben blij met hoe snel we ons hebben aangepast, niet alleen als team, maar ook wat mij betreft. De Formule E is een zeer interessante en innovatieve serie – een van de beste naar mijn mening. Ik denk dat het de weg vooruit is, en ik ben blij dat ik er deel van mag uitmaken“, aldus Nyck de Vries.

Mercedes-Benz EQ Formel E Team
Zijn er locaties waar je het in seizoen 7 beter zou willen doen dan in het afgelopen seizoen?

Nyck de Vries: “Er is nooit maar één weg naar succes. Er zijn altijd veel verschillende aspecten die tot een resultaat leiden. Ik vind de kwalificatie heel belangrijk en ik wil graag wat verbeteren in de Super Pole. Als we in de races iets verder naar voren zouden kunnen beginnen, dan zijn onze kansen om met ons sterke pakket een goed resultaat te behalen goed. We waren echter soms wat verder in de rij, waardoor het voor ons in de races moeilijker werd, dus ik zou het in dergelijke omstandigheden beter willen doen, vooral als het gaat om het intelligent omgaan met energie en het inhalen.”

Waar kijk je het meest naar uit in het komende seizoen?

“Ik kijk er echt naar uit om weer op de juiste Formule E-banen te rijden en terug te keren naar een meer normaal wedstrijdschema en omgeving na de situatie waar we eind vorig seizoen mee te maken hadden. De Formule E deed een fenomenaal werk met de Berlijnse finale en leverde een evenement op dat veilig was voor alle betrokkenen, maar we hebben ontzettend veel races moeten betwisten op dezelfde locatie. In feite heb ik tot nu toe slechts op een derde van de circuits geracet die normaal zijn…“, aldus de Nederlander.

You may also like
Formula E: Maximilian Günther zet snelste tijd neer tijdens testdagen
Formula E: pre-season testing dag 1
Formula E: Mahindra stelt zijn team voor
Formula E: vier vragen aan Stoffel Vandoorne
error: Alert: Content is protected !!