Home > #Hoofdnieuws > F1: 101 rijders ooit op pole

F1: 101 rijders ooit op pole

Afgelopen weekend keek de hele F1-wereld op na de verrassende polepositie van de Canadees Lance Stroll. De jonge Canadees scoorde zijn eerste polepositie in zijn carrière en voegt zich als 101ste bij het rijtje F1-rijders die ooit vooraan zijn mogen starten.

Foto: © Mercedes

De koning van de poleposities is uiteraard Lewis Hamilton. De zevenvoudige wereldkampioen behaalde nu al 97 maal de beste chrono in de kwalificaties en nadert dus de magische ‘100’. Achter hem volgen Michael Schumacher met 68 en Ayrton Senna met 65 exemplaren, voor nog een actieve rijder, Sebastian Vettel die het klusje 57 maal klaarde. De top 5 wordt vervolledigd door een duo, Jim Clark en Alain Prost die er ieder 33 tellen. De volgende actieve rijders zijn comebackman Fernando Alonso (22), nestor Kimi Räikkönen (18) en Valtteri Bottas die er toch ook al vijftien telt. Charles Leclerc stond al zevenmaal vooraan het startveld, Daniel Ricciardo driemaal en Max Verstappen… maar tweemaal. Stroll bevindt zich dus niet in slecht gezelschap…

Ickx en Boutsen

Bij de andere 31 rijders die slechts eenmaal vooraan stonden, vinden we elf Amerikanen die het in de Indy 500 deden, een wedstrijd die van 1950 tot en met 1960 op de F1-kalender stond, maar de Europeanen niet echt aansprak. Verder vinden we bij de eenlingen onder meer onze landgenoot Thierry Boutsen, die in Hongarije 1990 zijn enige pole reed en op zondag twee uur lang Ayrton Senna afhield om zijn derde en laatste F1-wedstrijd te winnen. Jacky Ickx is de andere Belg in de eeuwige lijst, met dertien poleposities.

Andere bekende namen op de lijst van ‘één polepositie’ zijn onder meer Pastor Maldonado, Robert Kubica, Nick Heidfeld, Nico Hülkenberg en het Italiaanse triumviraat Bruno Giacomelli, Andrea de Cesaris en Vittorio Brambilla.

Stroll was ook de eerste Canadees op pole sinds 1997. Uiteraard ging het toen om Jacques Villeneuve. Bevreemdend is misschien dat de legende Gilles Villeneuve maar tweemaal vooraan kon starten, net als HH Frentzen, Jean Alesi of John Watson, dat is overigens één minder dan Teo Fabi of Elio de Angelis.

De volledige lijst vindt u hier.

error: Alert: Content is protected !!