Home > #Hoofdnieuws > De jongen uit een gewoon Brits gezin die zevenmaal wereldkampioen F1 werd…

De jongen uit een gewoon Brits gezin die zevenmaal wereldkampioen F1 werd…

Afgelopen weekend werd Lewis Hamilton voor de zevende maal wereldkampioen F1. Daarmee wordt de Brit zonder meer één van de grootste rijders aller tijden. Hamilton behaalde die titels zowat steeds in gevecht met andere wereldkampioen zoals Fernando Alonso of Sebastien Vettel pf de laatste seizoenen in een strijd met iemand die zeker tot die groep van rijders zou kunnen behoren, met name Max Verstappen.

Foto’s: © Mercedes

Lewis Hamilton zag het levenslicht op 7 januari 1985 in het Britse Stevenage, ten noorden van Londen. Op de leeftijd van acht startte hij met karting en amper twee jaar later behaalde hij zijn eerste nationale titel. In 2000 werd hij zelfs Europees kampioen met het maximum van de punten. In 2002 stapte hij over naar de eenzitters en ook daar lieten de successen niet lang op zich wachten. Na een derde plaats in zijn debuutjaar in de Britse Formula Renault, won hij de titel in 2003 om vervolgens in 2005 de FIA F3 te winnen en in 2006 kampioen in GP2 te worden met vijf zeges en veertien podia in 21 races.

Einde 2006 voelde de 21-jarige Hamilton zich klaar voor het echte werk en hij startte verschroeiend in de F1 met een tweede plaats in 2007 en een eerste van zeven wereldtitels in 2008, telkenmale voor McLaren-Mercedes. The best was echter yet to come… Hamilton stapte in 2013 over naar Mercedes en behaalde in acht seizoenen maar liefst zes wereldtitels.

Steeds in strijd

Hamilton kreeg die successen echter niet cadeau. Hij vocht tegen andere toppers, waaronder de wereldkampioenen Fernando Alonso, Nico Rosberg, Sebastian Vettel, Jenson Button, Kimi Räikkönen en uiteraard de kroonprins van de F1, Max Verstappen. Bovendien waren vreemde manoeuvres en al dan niet gewilde aanrijdingen hem doorgaans vreemd. De kritiek dat Hamilton zijn titels zou te danken hebben aan de betere wagen of dito team, is dan ook ‘fake news’, getuige de cijfers die u in onderstaand artikel vindt. Overigens is het vergelijken van rijders uit diverse tijdperken niet mogelijk. De F1 van de jaren ’50 of ’80 is onvergelijkbaar met de F1 van vandaag. Farina, Fangio, Rindt, Lauda, Prost, Senna, Schumacher of Vettel… het zijn gewoon stuk voor stuk grote sportmensen in hun tijdperk.

Nog dit, hier en daar werd al geopperd dat de Brit zou stoppen, maar in Turkije gaf hij zelf aan dat hij toch nog even zou willen verdergaan… De concurrentie is bij deze gewaarschuwd.

error: Alert: Content is protected !!