Home > Moto > Internationaal > WorldSBK (Portugal): titels voor Rea en Buis

WorldSBK (Portugal): titels voor Rea en Buis

Er werden wereldtitels uitgedeeld in Portugal. Jonathan Rea en Jeffrey Buis mochten een kroon op het hoofd zetten. Voor Rea was het zijn zesde titel op rij bij de Superbikes, voor Buis zijn eerste in de Supersport 300.

foto’s: ©worldsbk.com

In WorldSBK was er al sensatie van bij de Superpole sessie. In de eerste vijf minuten daarvan viel Scott Redding met de Auba.it Ducati en zag zijn kansen gecompromitteerd. En even daarna viel ook Jonathan Rea met de Kawasaki. Het grote verschil? Rea had al een tijd gezet en kon als vijftiende van start. Redding had geen enkele ronde achter zijn naam en vertrok als allerlaatste, achter…onze landgenoot Loris Cresson (Pederci Kawasaki). De pole, die was voor Toprak Razgatlioglu, de allereerste Turkse pole bij de Superbikes.

In de race ging Rea dadelijk volop in de aanval, rukte op de van de vijftiende tot de tweede plaats, maar moest dan met nog tien rondes te gaan de rol wat lossen. Razgatlioglu en de PATA Yamaha waren toen al aan het einder verdwenen. De zege kon de Turk niet meer ontsnappen. Achter hem eindigde op een tweede plaats Chaz Davies (ARUBA.IT Ducati), die een goede zaak doet aangezien zijn rivaal om de derde plaats in het kampioenschap, de Nederlander Van der Mark, viel en diende op te geven. De derde plaats was voor Garrett Gerloff (GRT Yamaha). Jonathan Rea werd vierde maar dat was ruim voldoende om de titel te pakken aangezien Scott Redding, met nog 15 rondes te gaan, zijn Ducati met mechanische problemen diende te parkeren. Zesde opeenvolgende titel voor Rea dus, de 100ste overwinning moet nog heel even wachten.

WorldSSP300: Nederlander Jeffrey Buis met de titel

Het werd een ontzettend spannende race in de kleinste klasse. Vooraan won Mika Perez (Prodina Ircos Team) voor Koen Meuffels (MTM Kawasaki MOTOPORT) en Tom Booth-Amos (RT Motorsports by SKM – Kawasaki). De titelkandidaten, die vertrokken verder op de grid. MTM Kawasaki MOTOPORT teamgenoten Scott Deroue en Jeffrey Buis dienden het onder elkaar uit te vechten. Lang leek Deroue het kampioenschap nog tot zondag te kunnen rekken. Hij zat voor Buis in een geanimeerd groepje. De valpartij van Oradre en Kalinnin veroorzaakte een breuk in het peloton, en Buis kon nog op de lijn voorbij Deroue. De titel was dus definitief voor Jeffrey Buis.

WorldSSP: Locatelli met nummer…twaalf

Een moeilijk begin voor de Supersports in Portugal dit weekend. Eerst was er een rode vlag omdat Peter Sebestyen (OXXO Yamaha Team Toth) bij een crash teveel gravel op het circuit had gespild. Bij de herstart zagen we dan een crash met Raffaele De Rosa (MV Agusta Reparto Corse) en Lucas Mahias (Kawasaki Puccetti Racing). Vooraan ontsnapte de onvermijdelijke Andrea Locatelli die met de BARDHAL Evan Bros. Yamaha zijn twaalfde zege van het seizoen binnenhaalde. Met hem mochten Philipp Oettl (Kawasaki Puccetti Racing) en Hannes Soomer (Kallio Racing) mee op het podium.error: Alert: Content is protected !!