Home > VAS > Rallysprint > VAS: Monteberg, een terugblik

VAS: Monteberg, een terugblik

De eerste post-Corona rally zit er op. Eéntje met publiek dan nog zelfs! Een regionale rally, al was er regionaal zelden een rally met zoveel “nationale” inmenging en belangstelling. Cédric Cherain mocht hem op zijn palmares schrijven.

Toegegeven, de sfeer was wat apart. Toeschouwers die per proef moeten aanmelden, collega’s en kennissen met mondmaskers, een servicepark dat afgesloten bleef. Organisator Superstage vzw zorgde er wel voor dat de liefhebbers die thuis bleven, optimaal het spektakel konden volgen: er was een live facebook pagina, een rally radio en live timing, en als klap op de vuurpijl nog een ruime samenvatting op de nationale zender Sporza! Niet de mondmaskers of coronamaatregelen speelden de medewerkers, toeschouwers en publiek parten maar wel…het weer. Het begon helemaal als een echte herfstige rally, met veel water, modder en wind.

De startlijst was iets dunner dan de vooraf aangekondigde deelnemerslijst. Guillaume De Mevius, Ghislain De Mevius en Kris Princen waren afwezig. De rally ging van start op goed doorweekte wegen, een gevolg van een nachtje stevige regen. Het eiste zijn tol, en hoe! Sébastien Bédoret, startnummer 1 en eerste op de baan, ging met de Skoda Fabia R5 ook als eerste…van de baan, en dan nog wel in de allereerste proef. Game over voor de beloftevolle Waal. Het betekende dat Cédric Chérain, in de Skoda die was klaargestoomd door Pieter Tsjoen Racing, onmiddellijk aan de leiding ging vanaf de eerste proef op Dikkebus.
De verraderlijke omstandigheden, en een nieuwe stortbui in de tweede lus bleven slachtoffers maken. Davy Vanneste, leider na KP2, ging met de Citroën DS3 R5 van de baan op KP3, opgave. En dan was er nog mechanische pech: voor Gilles Pyck, schitterend vierde bij zijn debuut op de Ford Fiesta R5, maar met een opgave in de voorlaatste proef. En voor Stefaan Stouf (Ford Sierra Cosworth), die meespeelde voor de top 5 algemeen. Schuivers kregen we ook nog: Cedriek Merlevede, op zoek naar een podiumplaats bij de Historics tot hij op KP7 met de BMW M3 van de baan ging, en voor…Vincent Verschueren, bijna heel de rally op de tweede plaats, tot hij letterlijk in de laatste remzone nog van de baan duikelde met de VW Polo R5. Zij stonden niet alleen want liefst 36 wagens vervoegden het opgavepark.

De overlevenden van deze uitputtingsslag meldden zich aan de finish. Cédric Cherain bleef nagenoeg foutloos en begint het post-Corona seizoen met een zege. Achter hem eindigde Melissa Debackere door de schuiver van Vincent Verschueren, nog op de tweede plaats. De Wervikse amazone verloor in de allereerste proef van de rally tijd door een lekke band, maar reed daarna een constante en doordachte rally met dit mooie resultaat als uitslag. De derde podiumplaats was voor “the best of the West”. Inderdaad, Paul Lietaer bracht zijn Ford Escort RS Cosworth mee en zijn ongeëvenaarde parcourskennis en ervaring, en hij stuurde in zijn eigengereide stijl naar de derde plaats algemeen en de zege bij de “historics”, lees: de Youngtimers van de Divisie 5.

De “regionalen” in beeld

Het is nog steeds een rally onder “regionaal” reglement en daarbij zouden zelfs de meest doorgewinterde rallyfans vergeten dat in principe een regionale rally geen “algemene” winnaar kent, maar dat de onderscheiden winnaars en podia in de divisies worden gehuldigd. In casu betekent het op de Monteberg dat Cedric Chérain de Divisie 3 wint, Lietaer de Divisie 5 maar dat we ook een winnaar hebben in de “lichtere” Divisie 1-2. Aaron Duville en Stijn Devleeschauwer reden er met hun Renault naar de zege. Ze legden vroeg in de rally het vuur aan de schenen van gedoodverfd favoriet Stefaan T’Joens en zijn Mitsubish Evo en lieten zich de leidersplaats niet meer afpakken. Kevin Vandenbussche en Dempsey Desegher waren met hun BMW de hele zondag terug te vinden aan de kop van de Divisie 4. Nadat een opzittende Glenn Rogiers (Opel Kadett) met problemen verdween, stond niets meer de zege van het duo Vandenbussche Desegher bij de “oldtimers” in de weg.

Een gevolg van de Corona crisis was dat nog voor de zomer VAS besliste dat er dit seizoen geen regionaal rallykampioenschap zou zijn. Alle wedstrijden staan op zich en dat trekt uiteraard heel wat “à la carte” rijders aan. In een rally die zwaar nationaal gekleurd was konden de lokale en regionale deelnemers zich niettemin tonen. Wat te denken van regionale klanten als Andy Lefevere, uitstekend vierde met de Porsche 911 GT3. Geen sinecure op de vettige West-Vlaamse wegen. En voormalig meervoudig VAS Divisie 3 kampioen Steve Bécaert, knap vijfde na een prestigeduel met zijn Mitsubishi Evo X merkgenoot Kurt Boone. Of Bjorn Syx, met de Youngtimer BMW M3 achtste tussen de Porsche van Monnens en de Fabia R5 van Serderidis… Dit was zonder meer een mooie wedstrijd met winnaars bij de deelnemers maar ook de rallysport als uiteindelijke winnaar. En dat was dan weer te danken aan een voorbeeldig publiek, die zich aan alle opgelegde maatregelen hielden. De liefhebbers kijken nu al uit naar de Hemicuda Rally, op 25 oktober.

(persbericht)

error: Alert: Content is protected !!