Home > Moto > MotoGP > MotoGP: Brad Binder, a star is born!

MotoGP: Brad Binder, a star is born!

Mis het niet“, zegden alle commentatoren aan de fans. Met een eerste rij die bestond uit Zarco, Quartararo en Morbidelli hing er vuurwerk in de van hitte zinderende lucht in TsjechiĆ«. En het werd een spektakel, alleen met een andere naam in de hoofdrol…

(foto:@motogp.com)

Franco Morbidelli (Petronas Yamaha) nam al snel de leiding in een wedstrijd waar van in het begin duidelijk was dat zijn teamgenoot Quartararo, de nieuwe kroonprins van de MotoGP, het moeilijk zou hebben. God en klein Pierke, en in dit geval zelfs Aleix Espargaro (Aprilia), kwamen aandringen voor een plaats op het podium en dat had Quartararo zich wel even anders voorgesteld. Ook onverwacht was een sterk KTM team, waarbij Brad Binder het voortouw nam en huisrijder Pol Espargaro in zijn zog volgde. Binder, de rookie die aan zijn derde MotoGP wedstrijd bezig was, ging voorbij Zarco, liep in op leider Morbidelli, stak binnendoor en reed weg naar de leiding. De Petronas Yamaha van Morbidelli leek nooit meer in staat om Binder te bedreigen. Nadat Zarco en Pol Espargaro nog een aanvaring hadden (met een val voor de Braziliaan en een strafronde voor de Fransman) was het podium gezet: Binder voor Morbidelli en voor Zarco, die nog net een uitstekende Rins (Suzuki) kon afhouden. Geen man overboord voor Quartararo, vandaag slechts zevende, maar nog steeds aan de kop van de tussenstand.

Sedert Marc Marquez in 2013 was het nooit meer gebeurd dat een rookie in zijn debuutjaar een MotoGP wedstrijd kon winnen. Brad Binder haalde echter zijn eerste zege binnen en de eerste zege voor KTM. Het zorgde voor nog een primeur: het Zuid-Afrikaanse volkslied gekoppeld aan het Oostenrijkse… maar dat zal waarschijnlijk niet voor het laatst zijn!

Moto2: Bastianini neemt over

Het was de Italiaan Enea Bastianini (Italtrans Racing Team) die de tweede race op rij op zijn naam schreef. “Bastia” was het snelste weg bij het vallen van de vlag en nam meteen de leiding. Poleman Roberts moest ook nog Sam Lowes (EG 0,0 Marc VDS) laten voorgaan. Lowes zette Bastianini de hele race onder druk maar moest zich uiteindelijk tevreden stellen met de tweede plaats. Joe Roberts (Tennor American Racing) werd derde. Onze landgenoot Barry Baltus (CarXpert PruestelGP) leverde slag in de achterhoede en eindigt op een 20ste positie. Met deze zege neemt Bastianini de leiding in de tussenstand van het kampioenschap.

Moto3: Foggia met zijn eerste

Hij rijdt, zo lijkt het, al jaar en dag mee. En toch was de zege in Brno de allereerste op het wereldtoneel voor Dennis Foggia. Foggia (Leopard Racing) bouwde zijn zege al vroeg in de race op, hij reed meer dan de helft van de tijd op kop en kon zich net genoeg ademruimte geven om de overwinning binnen te halen. Achter hem ontwikkelde zich een typische Moto3 wedstrijd met lange slierten aan rijders die allen hun kans konden gaan en in de opeenvolgende rondes hun positie kozen. Uiteindelijk mochten naast Foggia nog kampioenschapsleider Albert Arenas (Gaviota Aspar Team) en Ai Ogura (Honda Team Asia) mee op het podium. Een geblesseerde Arenas doet hiermee een goede zaak in de tussenstand van het kampioenschap waar hij aan de leiding blijft.

Moto3, Moto2 en MotoGP zijn volgende week alweer aan de slag op de Red Bull Ring in Spielberg, Oostenrijk.

error: Alert: Content is protected !!