Home > Industrie > Fiat Panda, de 40e verjaardag van een icoon

Fiat Panda, de 40e verjaardag van een icoon

De reis doorheen de 40-jarige geschiedenis van Panda gaat verder. Na een stop in de “wereld van de motoren” met Maria Grazia Lisbona, viert de tweede video het Fiat-icoon en gaat dieper in op het ontwerp dat de drie generaties van de Fiat-stadsauto kenmerkt. Om dit nieuwe verhaal te vertellen, speelt Luca Napolitano – Hoofd van EMEA Fiat & Abarth Brands – gastheer voor Klaus Busse, Hoofd van FCA EMEA Design, om het Italiaanse ontwerp en de stijl van Panda te analyseren, een perfecte mix van het tastbare, het functionele en het pragmatische.

“Het succes van een auto is het resultaat van een winnende strategie en een flits van stilistische intuïtie die wordt geleverd via onderzoek naar nieuwe trends in smaak en de opkomende behoeften van klanten”, aldus Luca Napolitano. “In principe komt het voort uit een complexe formule, die door de strengste instantie van alle tijden wordt toegepast: de tijd zelf. Net als de Fiat Panda, die dit jaar de eindstreep van zijn eerste 40 jaar haalt, samengevat in drie generaties met talrijke technologische en verkooprecords. Panda belichaamt ook onmiskenbaar de dagelijkse relatie met de auto: directer, zorgelozer. Denk maar aan de meer dan 7,8 miljoen stuks die tot nu toe zijn geproduceerd, terwijl de Panda in de eerste helft van dit jaar samen met de 500 stuks is bevestigd als de onbetwiste leider in het Europese A-segment. Na de lancering van de hybride motor verkocht de Panda bijna 59.900 stuks en behaalde een marktaandeel van 17,1%, een stijging van 2,3 procent op jaarbasis.

Dat is Panda, een stadsauto met een blijvend vermogen om te verrassen en oplossingen te bieden voor de alle behoeften, vanaf het begin. Een multifunctionele auto, eenvoudig en intuïtief, toegankelijk en betaalbaar. Kortom, onmiskenbaar een Fiat. “Bij zijn debuut in 1980 werd Fiat Panda bekend als een magische doos, vol met originele, ingenieuze en verrassende ideeën.” zei Klaus Busse. “Panda is gemaakt om gebruikt te worden, om geleefd te worden, niet alleen om gezien te worden. Het is het typische object van het ontwerp, geliefd om zijn functionaliteit, maar ook om zijn stijl. En daarom heeft hij ieders hart veroverd.”

De geheimen van het succes van Panda zijn onder andere de compacte buitenafmetingen, de grote binnenruimte die kan worden geconfigureerd voor elke transportbehoefte, het brede scala aan motoren en de vele kleurencombinaties. Allemaal gehuld in een vertrouwde, robuuste en geruststellende ‘vorm’ die onmiddellijk charme en medeplichtigheid oproept, zowel in de stad als op de meest afgelegen berghelling. Het is geen toeval dat Panda de meest populaire auto is onder de Italianen, maar ook voor zovele anderen in Europa die hem hebben gekozen als ‘metgezel’ voor hun dagelijkse ritten op de weg. Panda is een stadsauto, maar tegelijkertijd is het een kleine SUV, ook al wist niemand wat een SUV was. Dan is hij in het 4×4-model echt niet meer te stoppen.

Het maakt immers deel uit van het DNA van Fiat om originele stijl en functionaliteit te bieden, gecombineerd met slimme oplossingen die het leven aan boord vereenvoudigen en verbeteren. Zo ook voor Panda, dat zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld terwijl het altijd trouw is gebleven aan zichzelf, in een perfecte balans tussen vorm en functie. Van generatie op generatie is de stadsauto van Fiat zijn eigen styling gaan herinterpreteren, waarbij de eigen identiteit nooit uit het oog wordt verloren, maar vooral de veelzijdigheid nooit wordt opgeofferd. In feite is de Fiat Panda het functionele icoon in het assortiment, met die kenmerkende designelementen die hem onmiddellijk identificeren als een Panda, ongeacht de generatie of het productiejaar: van de neerklapbare stoelen tot een interieur dat naar wens kan worden opgevuld, van de taille tot de opbergruimte op het dashboard, tot de eenvoudige, intuïtieve indeling van de bedieningselementen, voor een plezierige en veilige rit.

In de nabije toekomst zal Fiat Panda blijven verrassen. Het innovatieve karakter ervan dient als een constante bron van inspiratie voor de ontwerpers van Centro Stile, die in teamverband werken aan slimme en nog functionelere oplossingen voor de stadsauto van morgen.  Eén van hun vele creatieve processen resulteerde in het Fiat Concept Centoventi : het antwoord van Fiat inzake elektrische duurzame mobiliteit van morgen, gebaseerd op meer dan 120 jaar geschiedenis.

(persbericht)

You may also like
Industrie: de nieuwe spoiler van de Abarth 695
Industrie: Fiat Panda viert zijn 40ste verjaardag
Nieuwe Fiat Tipo Sport met dynamisch design
Rally: R4 optie voor Belgian Rally Championship?
error: Alert: Content is protected !!