Home > Historic > Circuit > Officina Caira Formula Uno: hoeders van het het F1 patrimonium

Officina Caira Formula Uno: hoeders van het het F1 patrimonium

Silvano en Sebastiano Caira, twee Italiaanse Belgen, zijn ware meesters in het vinden, restaureren, onderhouden en verkopen van historische Formule 1 wagens. In vijf jaar tijd zijn er al tientallen Formule 1 wagens gepasseerd in hun ateliers in Henegouwen.

Het debuut met een Jordan uit 2014

Het bedrijf werd opgericht in december 2015 door de broers Caira en Officina Caira Formula Uno, gelegen op een dertigtal kilometer van Brussel, huisvest vandaag een indrukwekkend aantal oude Formule 1 wagens. Ze ondergaan er een schoonheidsbehandeling en winnen aan authenticiteit, tot grote vreugde van hun eigenaars. Dat zijn verzamelaars of rijders die deze machines bewaren als kunstwerken in hun salon of persoonlijk museum en ze ook laten rijden.

“Ik had in 2014 de kans om een Jordan 198 te kopen van een klant van mijn ander bedrijf, PADDOCK Distribution. Hij zei me: ik verkoop een oplegger met de F1 er nog in. We kwamen tot een overeenkomst en daarmee is alles begonnen”,legt een enthousiaste Silvano Caira uit.“Ik ben dan beginnen zoeken naar wisselstukken om hem weer in originele staat te zetten, dat verliep niet zonder moeite. Een paar maanden later kreeg ik dan de kans om een Arrows A22 te kopen in Duitsland. En in 2015, tijdens een familie etentje met mijn broer, is het idee ontstaan om er een bedrijf van te maken.”

Er zijn er die prestigieuze oude wagens restaureren, de broers Caira hebben zich gespecialiseerd in oude Formule 1 wagens. Ze kwamen tot de vaststelling dat vele oude F1 wagens, die gebruikt werden in diverse kampioenschappen, demoritten of zelfs gekocht werden door verzamelaars, eigenlijk hybride machines waren. Het zijn gewijzigde F1 wagens die opgelapt werden met niet originele stukken of zonder de juiste motor die werd gebruikt toen ze Grand Prix’ reden.

Contracten met F1 teams

Silvano en Sebastiano Caira bieden aan hun klanten de gekochte F1 wagens aan met een certificaat van authenticiteit. Om dat te bereiken werken ze rechtstreeks samen met de teams uit de F1. In 2017 sloten ze een akkoord met Frédéric Vasseur en Sauber, van wie ze meerdere wagens hadden gekocht en die door hun ervaren handen zijn gegaan of nog moeten gaan. Vandaag is meer dan de helft daarvan al gereviseerd en opnieuw verkocht. De samenwerking met bepaalde renstallen laat hen toe om de wagens op een identieke manier op te zetten. Maar soms zoeken ze al eens elders hun stukken. “We hebben bij particulieren de Hart V10 en Asiatech V10 motoren gevonden. We zoeken dagelijks naar alles wat verbonden is met de F1: vleugels, versnellingsbakken, wielen, remschijven.”

Enkel het origineel, geen kopieën

En zo stellen ze, met geduld en passie, de grote mechanische puzzel samen die een F1 wagen is. “Wij zien het als het onderhouden van het F1 patrimonium. Voor ons is elke F1 wagen een kunstwerk. Een uniek schilderij. Bij ons zijn er geen kopieën. Het kost dikwijls heel veel tijd om een F1 in deze staat te krijgen. Als we een motor opsturen om te worden gereviseerd bij een tuner, dan mag je rekenen op een periode tussen de zes maanden en een jaar voor we die terug zien.”

Passie en oog voor detail

“Het belangrijkste in dit beroep is de passie”, verduidelijktSilvano nog. “En daarnaast is er nog de precisie en de strenge benadering. Onze klanten willen een uniek stuk. Als ze met hun F1 gaan rijden dan verzorgen wij alle details, tot het bestellen van een racepak op maat met het design, de kleuren en de logo’s van indertijd.”

Op deze oude F1 wagens staat geen prijs. Ook al worden ze verkocht…
“We afficheren onze prijzen niet. We geven ze enkel op aanvraag, nadat we weten wie de klant is. Maar om u een klein idee te geven: je moet weten dat een simpele show car, zonder motor en zonder racegeschiedenis, van de hand gaat aan prijzen van tussen de 50 à 60.000 euro,” laat Sebastiano weten. “Alles hangt af van het merk, de historiek van de wagen in de Grand Prix en uiteraard, van de toestand waarin hij zich bevindt.”

Een meerderheid aan buitenlandse klanten

Onder het internationale cliënteel van Officina Caira Formula Uno zijn er voormalige F1 rijders, verzamelaars, maar ook gewoonweg de eenvoudige gepassioneerde liefhebber of “gentlemen drivers”.
De F1 wagens die uit de ateliers van Officina Caira nemen niet deel aan het kampioenschap voor historic F1 wagens, dat onder andere Francorchamps en Monaco aandoet. “Neen, want de chassis’ van de wagens die deelnemen aan die wedstrijden zijn allemaal van aluminium en dateren van voor 1985, terwijl onze chassis’ recenter zijn en gemaakt van koolstofvezels. We doen eerder mee aan evenementen als de Minardi Day in Italië of we organiseren privétests voor onze klanten. Maar er is een nieuwe Demo-klasse die binnenkort het licht zal zien met meer recente eenzitters. Nu, dat interesseert ons wel.”

Alle merken, maar vooral…opmerkelijk

Onder de F1 machines die nu bij Officina Caira Formula Uno te bewonderen zijn, vinden we onder andere de Footwork A11C van Michele Alboreto, de Eurobrun ER189 T van Stefano Modena, de zwart-oranje Arrows A22 waarmee Enrique Bernoldi iedereen ophield in de GP van Monaco, een andere Arrows A21 ex-Jos Verstappen (de vader van Max), een Williams FW21 ex-Alessandro Zanardi, een Benetton B188 ex-Alessandro Naninni, een Williams FW23 ex-Juan-Pablo Montoya, de Jordan 198 waarmee Damon Hill de chaotische GP van België in 1998 won en tenslotte de meest recente aanwinst: de BMW-Sauber F1.07 waarin Robert Kubica (herinner u zijn vreselijke crash in de GP van Canada), Jacques Villeneuve en Sebastian Vettel reden. “Ook de Jaguar R1, R2 en R3 en zelfs een Ferrari F187 passeerden al in onze ateliers. Mijn droom is om een Ferrari 641 V12 te kunnen restaureren, de F1 machine die werd gereden door Nigel Mansell en Alain Prost in 1991.” besluit  Silvano.
Bij Officina Caira Formula Uno ademt men de passie voor de F1. Een passie die de broers Caira graag willen delen met een steeds talrijker wordend cliënteel.

De eShop collector F1

Voor de F1 gepassioneerde of minder gefortuneerde verzamelaars, die niet de middelen hebben om zich een F1 wagen aan te schaffen, voorziet Officina Caira Formula Uno op zijn site een eShop met allerhande stukken en accessoires die te maken hebben van de Formule 1 (www.officinacaira.com). Bepaalde onderdelen zoals motoren, versnellingsbakken, pneumatische starters of trolleys voor de batterij, blijven natuurlijk voorbestemd voor de eigenaars van deze fantastische bolides.
Maar je vindt er ook mooie en originele verzamelstukken zoals een stuur van Sebastian Vettel, een luchthapper, een een racestoel gegoten voor Jenson Button. Er zijn tevens diverse in eigen huis gemaakte objecten om uw bureau of salon op te smukken zoals een remschijf op een houten sokkel, een F1 wielvelg die als bijzet tafel kan dienen of een console die werd gemaakt van de achtervleugel van een Arrows. Alles dus om de echte fan van deze uitzonderlijke wagens, die de F1 zijn, dolblij te maken.

Contact en inlichtingen:
info@officinacaira.com
www.officinacaira.com

(persbericht)

error: Alert: Content is protected !!