Home > #Hoofdnieuws > WRC 2020: komt er nog een wereldkampioen?

WRC 2020: komt er nog een wereldkampioen?

Het autosportkampioenschap dat misschien wel het meest te lijden heeft onder de wereldwijde Corona-crisis, is het WRC. Niet alleen trekt het kampioenschap de wereld rond, zoals de F1 en het FIA WEC, maar in tegenstelling tot circuitkampioenschappen, doorkruist een rally ook nog eens een hele streek, waarbij menselijk contact veel minder makkelijk te controleren en te organiseren is. Het WRC moet dit seizoen minstens zeven wedstrijden tellen, maar dat zal geen sinecure zijn.

Initieel telde het WRC 2020 veertien afspraken, maar eerder dit jaar, nog voor de gezondheidscrisis, werd Chili al van de kalender gehaald, vanwege de sociale onrusten in dat land. Noteren we overigens dat Australië, de finale van vorig seizoen, niet plaatsvond, terwijl Zweden (weersomstandigheden) en Mexico (Corona) dit seizoen ook niet volledig werden afgewerkt. Dat maakt dat het voorbije half jaar, enkel de Monte Carlo een normaal verloop kende.

De Monte, gewonnen door onze landgenoten Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul (Hyundai), opende het seizoen, met vervolgens winst voor Elfyn Evans in Zweden en Sébastien Ogier (beide Toyota) in Mexico. Wat volgde weten we allemaal, een virus legde de wereld lam en Argentinië werd ondertussen al uitgesteld. We geven een overzicht van de stand van zaken per land, maar vergeet ook niet dat reizen op zich ook een behoorlijk probleem vormt. Dus niet enkel de situatie ter plaatse is belangrijk, ook de mogelijkheid om het eigen land te verlaten en te mogen reizen naar het desbetreffende land. Bovendien kan de situatie in functie van de evolutie van het virus van dag tot dag veranderen, denk maar aan een mogelijke tweede golf in het najaar.   

 • Argentinië (23-26 april): uitgesteld, het land is relatief gespaard, met goed 360 doden, maar er gelden sterke inreisbeperkingen. Geen verder nieuws over een datum.
 • Chili: geschrapt
 • Portugal (21-24 mei): geschrapt
 • Sardinië (4-7 juni): uitgesteld, Italië is uiteraard sterk getroffen, maar Sardinië is een eiland. Bovendien lijken de Italianen vastbesloten om de sport weer een kans te geven. Onder meer de GT World start het seizoen in juli in Italië.  
 • Kenia (16-19 juli): geschrapt
 • Finland (6-9 augustus): onzeker, het land kent weinig Corona-slachtoffers (297), maar tot eind juli zijn er geen massa-evenementen toegelaten. Einde mei zouden we meer nieuws moeten hebben.
 • Nieuw-Zeeland (3-6 september): Nieuw-Zeeland reageerde zeer adequaat en telt amper 21 slachtoffers, maar wil zeker geen risico’s lopen door buitenlandse bezoekers. Meer nieuws einde van de maand.
 • Turkije (24-27 september): in Turkije woedt de pandemie stevig, weinig informatie.
 • Duitsland (15-18 oktober): sport kan weer in Duitsland (onder meer Bundesliga startte), maar zonder publiek. Op te volgen.
 • Wales: (29 oktober – 1 november): de situatie in het Verenigd Koninkrijk is zeer moeilijk, met 35.000 doden. Groot vraagteken.
 • Japan (19-22 november): Japan is een eiland, maar kent een tweede golf. Japan annuleerde de Olympische Spelen al.  

Ondanks het feit dat er nog ‘maar’ vier wedstrijden moeten verreden worden, zal dat absoluut geen sinecure zijn. De vraag stelt zich meteen ook wat er kan, indien we voor 2021 geen afdoende antwoord op het vaccin vinden.

error: Alert: Content is protected !!