Home > F1 > F1: het ontstaan van de koningsklasse in de autosport

F1: het ontstaan van de koningsklasse in de autosport

Foto ©: Formula 1

Dit jaar viert Formule 1 haar 70ste verjaardag, exact 70 jaar geleden werd op het circuit van Silverstone de allereerste F1-race gereden. De allereerste winnaar was Guiseppe Farina, die werd later ook de eerste wereldkampioen. Alfa Romeo mocht de eerste constructeurstitel op zak steken.

Wanneer en door wie?

In 1946 was er de Commission Sportive Internationale die de eerste stappen zette richting autoracen na de oorlog. Rond dezelfde tijd werd de AIACR vervangen door de FIA zoals we die vandaag kennen. Het is natuurlijk moeilijk te zeggen wie op het idee kwam om een Formule 1-kampioenschap te organiseren. Volgens sommige bronnen is het aan de Italiaan Antonio Brivio-Sforza te danken. Hij was gekozen om Italië te vertegenwoordigen bij de FIA en was een gepassioneerd rijder. De GP-racer werd in 1935 derde in Monaco en een jaar later werd hij derde op de Nürburgring. In ’49 werd besloten om een jaar later het FIA F1-kampioenschap te organiseren.

Vanwaar komt de naam?

Aanvankelijk vond men de term ‘formula’ het best passen bij de nieuwe racecategorie. Eerst was de naam Formula Internationale, dan ook eens Formula A, maar uiteindelijk bleek Formule 1 het beste te passen omdat de categorie als de belangrijkste formule wordt gezien.

Het eerste kampioenschap

Het eerste kampioenschap bestond uit zeven races. Vier van die zeven races staan nog steeds op de kalender, sommige circuits vielen er weliswaar voor enkele jaren van tussen. Het kampioenschap begon op het circuit van Silverstone, ook Monaco, Spa en Monza stonden toen al op de kalender. Zelfs de Indianapolis Motor Speedway organiseerde een F1-race, maar aan deze race deden alleen maar Amerikaanse rijders, teams en constructeurs mee. Nino Farina en Juan Manuel Fangio wonnen elk drie races, maar het was toch Farina die op het einde van het kampioenschap aan het langste eind trok.

Prijzengeld

Veel prijzengeld was er niet te verdienen in de beginjaren van de Formule 1. Over het algemeen zou er zo’n $1.300 aan prijzengeld geweest zijn in 1961, waarvan er $455 naar de winnaar ging. Dus dit is maar een peulschil in vergelijking met de miljoenen die de laatste jaren in het rond vliegen.

You may also like
In een notendop: E-Circuit
In een notendop: MotoGP, IndyCar en Ricciardo naar McLaren?
E-circuit: Russell en zijn Williams winnen in Spanje
F1: GP’s op circuits die niet op de kalender staan?
error: Alert: Content is protected !!