Home > Rally > BRC > BRC Haspengouw: de start van “het Criterium”

BRC Haspengouw: de start van “het Criterium”

De 28 deelnemers aan het RACB Rally Criterium dragen bij aan de goedgevulde deelnemerslijst van de Rally van Haspengouw. Naar goede gewoonte blikken wij even vooruit op het Criterium.

foto: Lorenz Deschuyttere

We hebben al menige keer een lans gebroken voor dit “nevenkampioenschap” binnen het BK Rally. Voor wie het nog even kort door de bocht samengevat wil: het “Criterium” gaat over dezelfde proeven als het BK Rally, maar over een kortere afstand. WRC wagens, groep A8 en vierwielaangedreven auto’s worden niet toegelaten en de turbomotoren worden met “brides” dichtgeknepen. Alles wordt verdeeld over vijftien groepen, verdeeld over vier klassen.

Bij de kanshebbers in deze openingswedstrijd: Stefaan T’Joens. De meervoudige VAS kampioen en voormalig Criterium kampioen heeft de Renault Mégane weer op volle oorlogssterkte en op de corijdersstoel zit als van oudsher Olivier Balcaen. T’Joens hervindt in de Haspengouw zijn speelkameraadje David Conard. Onderschat deze kerel met de Renault Clio Ragnotti vooral niet! De voornaamste tegenstand zal komen van de BMW club, met vooraan regerend kampioen Johnny Louies en de BMW E36 M3 met navigator Tom Umans. Maar er zijn nog meer BMW kapers op de kust. Naast Nicky Thijs zit bijvoorbeeld Kevin Umans in de BMW E36 en met Frederick Van Loock (BMW E30) is het ook kwaad kersen eten. Hoedanook liggen de kansen in een Criterium wedstrijd dikwijls dicht bij elkaar, en wie weet huldigt men in Landen een heel andere winnaar…

De Criterium deelnemers rijden twee lussen van de rally, acht proeven in totaal voor 91,46 kilometer aan klassementsproef. De laatste lus wordt niet gereden door het Criterium. De wagens vertrekken na de deelnemers aan het BRC en voor de deelnemers aan de regularity wedstrijd.

error: Alert: Content is protected !!