Home > Rally > Rallyraid > FIA Cross-Country: Al Attiyah op zoek naar zevende thuiszege

FIA Cross-Country: Al Attiyah op zoek naar zevende thuiszege

De Qatar Cross Country Rally opent dit weekend (22-27 februari) het seizoen voor de FIA Wereldbeker Cross-Country Rally. Het is een uitdagende navigatierally in het zanderige en rotsachtige binnenland van Qatar. Nasser Al-Attiyah, op de Belgische Overdrive Toyota Hilux, is uiteraard favoriet in eigen land.

foto: ©overdrive press

Het worden 2215 kilometer in totaal met 1444 kilometer tegen de chrono voor deze openingsmanche van de FIA wereldbeker. Dit jaar is er vooral een aangepaste indeling van de klasses met de SSV (side by side vehicles) die nu in hun eigen categorie rijden voor een eigen trofee. De andere groepen T1, T2 en T3 (het voormalige T3P) blijven terwijl de SSV in een nieuwe categorie T4 zullen rijden en de trucks nu in T5 rijden. Er zullen nu ook punten per etappe worden gegeven zodanig dat deelnemers die dienen op te geven na een bepaalde etappe, toch nog kunnen herstarten en de daaropvolgende dagen nog kunnen meestrijden.

Wie verslaat Al-Attiyah?

Nasser Al Attiyah en zijn Franse navigator Mathieu Baumel zijn de favorieten bij uitstek. Al-Attiyah won al zes keer deze thuiswedstrijd, en daar mag nog de wedstrijd in 2011 worden bijgeteld, die als proefwedstrijd diende. Al-Attiyah en Baumel zitten aan boord van een Toyota Hilux van het Belgische Overdrive. Hun teamgenoot is Yazeed Al Rajhi, vorig jaar tweede en kandidaat voor de zege op gelijk materiaal als Al-Attiyah. De Saoedi wordt bijgestaan door Michael Orr. Jakub Przygonski en Timo Gottschalk vervoegden deze week nog het Overdrive team dat zo alle belangrijke pionnen in handen heeft.

Verder zien we de T2 winnaar van vorig jaar, Mohammed Al Meer en co Tsyro Dmytro, op een Chevrolet Buggy. Nog in actie in T1: de Hongaren Balazs Szalay en Laszlo Bunkozci (Opel Grandland X), Khaled Ahmed Alferaihi-Wleed Alfiuam (Nissan Patrol) en Abdulla Al-Rabban met Igor Chudaykin. Een felbevochten categorie T3 ziet Fedor Vorobyev en Kirill Shubin in de nieuwe OT3 Overdrive prototype tegen een 11 team sterke concurrentie met Can-Am, Polaris, G-Force en OT3 machinerie, terwijl Austin Jones en Kellon Walch aan boord zullen zitten van de laatste versie van de T4 Can-Am Maverick.

Het rallycentrum is gevestigd in de Doha Losail Sports Arena. Het stadium doet dienst als bivak. De rally loopt over zes verschillende etappes en het startschot wordt op 22 februari gegeven in het historische centrum van Doha, in de pittoreske soek van Waqif, waar de start- en finishceremonie zullen plaats vinden.

error: Alert: Content is protected !!