Er waren nog weinig tot geen wijzigingen na de Torsby Sprint in de Rally van Zweden, op wat tijdverlies voor Kalle Rovanpera in zijn Toyota, na. De jonge Fin verbaast vriend en vijand tijdens zijn tweede wedstrijd in WRC, maar zakt dus wel van twee naar drie, ten voordele van Ott Tänak, die de snelste van de Hyundai-boys is. Elfyn Evans is de fiere leider in zijn Toyota.

Vooraan maakt vooral Elfyn Evans grote indruk, hij won vandaag twee van de vier proeven, net als Ott Tänak. “Ik ben erg tevreden met de wagen”, aldus Brit, “maar we mogen niet dezelfde kleine foutjes maken als in de Monte-Carlo. Ik speel nu mee voor de zege, maar we moeten eerst winnen alvorens we kunnen zeggen dat we bijvoorbeeld echt voor de titel kunnen vechten.

Ott Tänak straalt vooral rust uit en is blij om terug te zijn na zijn vreselijke crash in Frankrijk. “We misten vooral veel nuttige tijd in de wagen, die ik hier ook niet helemaal kan inhalen gezien de korte wedstrijd. Ik voel me echter goed en misschien kan wat sneeuwval vannacht de gegevens nog eens veranderen.”

Evans leidt dus met 8,5 seconden op Tänak en 14,3 op Rovanpera. Achter de top-3 volgt Sébastien Ogier (Toyota) op 17,8 seconden en Esepekka Lappi (Ford) is vijfde op 20,9 seconden. “Ik ben half tevreden, half ontevreden, want ik kan de speed van de Toyota nog niet aan. Ik sta wel tussen Ogier en Neuville en dat is niet onaardig.” Achter Neuville, maken Breen (Hyundai), Suninen (Ford) en Katsuta (Toyota) de top-9 vol, voor de leiders in WRC3 en WR2, Lindholm (Skoda) en Ostberg (Citroën).

Morgen volgt een kopie van deze dag, met dezelfde timing en dezelfde proeven.