Home > VAS > Regularity > VAS: Ronde door Vlaanderen naar Frankrijk

VAS: Ronde door Vlaanderen naar Frankrijk

Het moest een speciale editie worden, deze 20ste Ronde door Vlaanderen. De wedstrijd ging al onder verschillende reglementeringen van start doorheen de jaren. Dit jaar heet het een “regularity rally” en wordt de VAS Marathon reglementering grotendeels gehanteerd als basis.

Op 15 en 16 februari 2020 krijgen de deelnemers een traject van bijna 800 kilometer voor de voeten geschoven, met goed de helft daarvan aan Regularity proeven. Op eenvoudige roadbook in gemeterde bol-pijl moeten zij een geheim traject afleggen. De winnaar is diegene met de minste strafpunten. Het concept komt overeen met gekende wedstrijden als de Monte Carlo Historique, de Tour de Belgique of de Ypres Regularity.

Een feesteditie en dus wordt het eenmalig een tweedaagse wedstrijd waarbij het op zaterdag van het West-Vlaamse Menen, nabij Kortrijk, over 450 kilometer gaat naar het Franse Abbeville. Dit stadje (Abbekerke!), aan de monding van de Somme, 10 kilometer van de Kanaalkust, heeft net als vele Noord-Franse plaatsen nog een “Vlaamse” geschiedenis en is vooral bekend door zijn oorlogsverleden. Het was immers bij Abbéville dat in mei 1940 het Duitse invasieleger de kanaalkust bereikte en de geallieerde legers in twee splitsten. Voor de liefhebbers van oorlogsverhalen, enkele kilometers boven Abbéville ligt Nouvion, een dorpje dat model stond voor een bekende en langlopende serie. “Allô, Allô” iemand? Nog even vermelden dat de laatste drie regularitytrajecten van de zaterdagavond in het donker worden verreden. Mogelijk wordt daar de schifting in de wedstrijd gemaakt, in de avonduren op onbekende Franse landwegen!

Maar zaterdagavond zijn we nog maar halfweg, want zondag wordt er vanuit “Hôtel Mercure” opnieuw richting Lauwe vertrokken en dienen er nog een goede 400 kilometer worden afgewerkt tot de finish. De organisatie besteedde veel aandacht aan de keuze van de wegen. Het traject verloopt dan ook voor het grootste deel langs schilderachtige Franse “départementals”. Naast de ritten over de openbare weg is er ook een passage langs een circuit voorzien. Croix-en-Ternois is bij vele auto- en motorliefhebbers zeer gekend voor zijn wedstrijden en zijn track-days.

De inschrijvingen zijn beperkt tot vijftig deelnemers maar nu al is meer dan driekwart van de wedstrijd ingevuld. De late beslissers zullen dus snel moeten handelen. Tussen de namen heel wat gerenommeerde equipes zoals Kurt Vanderspinnen en Bjorn Vanoverschelde (Lotus Ford Cortina), Dominique Holvoet en Yannick Albert (de winnaars van de vorige editie op Toyota Celica GT), voormalig winnaars Gauthier Decavele en Kenneth Verthé (Volvo Amazone) en de Fransen Bertheloot-Gengoux (Porsche 924). Het podium voorspellen is echter even moeilijk als de winnende lottogetallen opsommen. Want evengoed komt de zege toe aan de andoorn broers op de Volvo, of vader en zoon Dupont op de Austin Healey, of vader en zoon De Bruyne op de Toyota Celica, Bjorn Clauw en Mario Varrewaere op de Porsche 944 of een half dozijn andere routiniers die we hier nu niet vermelden. De wedstrijd volgen en zelf komen kijken is een manier om het uit eerste hand te weten!

De start wordt gegeven om 10u op zaterdag 15 februari bij RSC Automobile op de Aalbeeksesteenweg in Menen, waar de fans zich nog eens de ogen uit de kassen kunnen kijken op de verzameling zeer interessante oldtimers…
Het einde van de eerste etappe is voorzien rond 20u00, aan het Hotel Mercure in het centrum van Abbéville (Frankrijk). Daar start men opnieuw op zondag om 8u00 en de eerste teams worden op nieuw in Lauwe (Menen) verwacht rond 16u00 op zondagnamiddag. De prijsuitreiking zal doorgaan in zaal Ter Biest, op de Lauwbergstraat in Menen, waar ook de aangekomen deelnemers verzamelen.

(persbericht)

error: Alert: Content is protected !!