De Africa Eco Race is afgelopen. Op het zegepodium in Dakar mochten de Fransen Patrick Martin en Lucas Martin de hoogste trede beklimmen. Met hun Mercedes waren zij van bij aanvang kandidaten voor de eindoverwinning.

foto’s: africaecorace/media

Uiteindelijk geen verrassingen meer in de afsluitende rit, met de traditionele groepsstart langs de Atlantische Oceaan op het strand van Dakar. Het is een beeld dat lang het kenmerk was voor de “echte” Dakar. Problemen werden er niet meer verwacht en die kwamen er ook niet meer. Patrick Martin en Lucas Martin haalden de zege. Een zege die al een kleine week was aangekondigd.

Even maar leken de Martin’s in de problemen te komen, in Marokko nog. Toen kon de Belgische Iveco van Gregoor Racing even de leiding overnemen. Maar toen die in Mauretanië zelf in de problemen kwamen en ver werden teruggeslagen, lag de weg naar de eindzege open voor de Franse Mercedes zwaargewicht.

De rest van het podium kleurde Hongaars met de Scania’s van Kovacs-Acs-Czegledi voor Fazekos-Horn-Csakany. Ook de Hongaren waren de hele wedstrijd altijd bij de top finishers.

Voor de Belgen had er meer ingezeten. Uiteindelijk eindigden Essers, Lauwers en Vranken als beste landgenoten op een achtste plaats, op de DAF van H.Essers en met acht uur en achttien minuten achterstand op de leiders. Een plaats gehaald op regelmaat nadat ze vroeg in de wedstrijd op achterstand kwamen. Indrukwekkend is de 22ste plaats van Geoffrey Noel de Burlin. Deze landgenoot ging solo in de Polaris Buggy. Het indrukwekkende stuk vraagt u? Wel Geoffrey is paraplegisch patiënt en verlamd aan de benen! Hij eindigt tenslotte net voor de Iveco van Bouwens, Boerboom en Driesmans. Zij waren even onze hoop op een Belgische zege maar toen ze in Mauretanië met een defecte aandrijfas terug moesten naar hun serviceteam aan de startplaats verloren ze ontzettend veel tijd, en werden dan nog eens bedacht met een zak vol strafpunten. Ze zakten naar de diepten van het klassement en klommen nog op naar de 23ste plaats. Blijft er nog de andere MAN van Essers, waarop Hillewaere, Dejoncheere en Helewaut een 33ste plaats pakten.