Donderdag om 20u38 start Ott Tänak in Malijai, in de Franse Alpen aan de 88ste editie van de Monte-Carlo, de opener van het WRC 2020. Twee minuten later volgt Thierry Neuville en nog eens twee minuten later mag Sébastien Ogier de baan op. En zo kennen we meteen de topfavorieten voor het kampioenschap 2020, een kampioenschap dat minstens even spannend lijkt te worden als de edities van de voorbije jaren.

Ere wie ere toekomt, starten doen we met de wereldkampioen uit Estland. Hij is er net 32 geworden en heeft twee kinderen. Tänak reed al 105 WRC-wedstrijden (Ford, Toyota en nu Hyundai), won twaalfmaal en stond 26 maal op ene podium. Hij klokte ook 223 maal de snelste tijd in een KP. Opvallend de cijfers van de nieuwe topper bij Hyundai zijn erg vergelijkbaar met die van Thierry Neuville.

De Duitstalige Belg wordt 32, heeft één dochter en sportief gezien startte hij al 110 maal in WRC (Citroën, Ford en Hyundai). Hij won ook twaalf maal en stond 40 maal op het podium. Neuville klokte 217 maal de snelste tijd in een chronoproef. Tänak en Neuville zijn erg vergelijkbaar in cijfers, behalve dan uiteraard wat betreft de Heilige Graal. De Est won vorig seizoen zijn eerste wereldtitel en die droom jaagt Neuville nog steeds na. Even ter vergelijking, de Franse teamgenoot van de beide titelpretendenten van Hyundai, Sébastien Loeb is 45, won negen wereldtitels, startte in 178 wedstrijden en won er daar 79 van. Loeb stond 118 maal op het podium en reed 920 maal een beste chrono of scratch.

Bij Toyota komen we dan uiteraard terecht bij Sébastien Ogier, net 36 geworden, dus eigenlijk niet zo gek veel ouder dan zijn twee rivalen. Ogier zou aan zijn laatste seizoen bezig zijn, na 149 wedstrijden (voor Citroën, VW, Ford, Citroën en Toyota), zes titels, 47 zeges en 79 podia. Hij reed dan weer 562 maal een scratch.

Het is veelzeggend dat de overige namen die we regelmatige of heel het seizoen gaan zien in een officiële wagen: Dani Sordo, Elfyn Evans, Kalle Rovanperä, Teemu Suninen, Esapekka Lappi en Gus Greensmith samen… vier zeges tellen.