De Tierenteynrit is en was de vroege opener van het VAS regionale autosportseizoen. De proeven liggen in dit begin van het kalenderjaar nog ver uit elkaar, maar de rittensport heeft al zijn eerste uitslag binnen!

Het was Patrick Holemans (afwezig in de Tierenteynrit) die zich vorig seizoen liet ontvallen: “We hebben ons geamuseerd en de auto is vuil. Voor mij is het dus geslaagd!” Dat criterium indachtig mogen we de Tierenteynrit met vette fluo onder “geslaagd” klasseren. Even opletten aan de inschrijvingstafel want de Tierenteynrit hanteerde meteen de nieuwe benamingen van de klassen, kwestie van het allemaal wat gelijkmatiger en duidelijker te maken over de disciplines heen. Zo was er RECREA (recreatie), TOURING (voorheen Toerisme) en EXPERT (voorheen Sport). Om 20u01 verliet de eerste van de 68 wagens de startzone aan de Lauweplaats in de gelijknamige gemeente voor een avondlijke rit die onder lichte motregen de deelnemers richting Franse grens en Henegouwen voerde. Over wat in West-Vlaanderen “de kleine baantjes” heet. Baantjes die soms niet geheel toevallig deel uitmaken of hebben uitgemaakt van deze of gene 6 Uren van Kortrijk of de Rally van Doornik.

In Recrea gingen vader en zoon Bart en Bram Babeliowsky, helemaal uit Bocholt gekomen, sterk van start in hun Opel Astra. Zij pakten slechts een puntje op tijd in het eerste deel, dat zij voor de rest foutloos afwerkten. Ze werden op de voet gevolgd door Patrick De Pau en Julien Hooreweghe (Audi A4), die echter in deel 2 een controle over het hoofd zagen en zo teruggeslagen werden naar een tweede eindplaats. Een dikke pluim op de hoed ook van de “rallyrijders” met Jelle Vermeire en Yves Bruyneel (Citroën Saxo), die als gelegenheidsduo de derde plaats pakten. Zij misten geen enkel controlebordje maar leverden in op de tijd.

Claeys en Pessendorffer gingen met de Porsche 911 goed van start in de klasse Touring, maar lieten al snel weten dat ze “fouten hadden gemaakt in deel 2”. Na de aankomst zagen we dus de zege van de regerende kampioenen Jan Eysermans en Wim Poulmans en hun donkerblauwe Subaru Impreza. Zij reden eveneens een uitstekende wedstrijd met een ontbrekend bordje in deel 1 en een secondje op de tijd… Het leverde hen een relatief lage 22 punten op en de zege. Ze werden gevolgd door een andere “Bocholts duo” met Marcel Claes en Eddy Smeets (Ford Mondeo). Die leverden vooral in op tijd in het eerste deel, vooraleer drie gemiste controles in het tweede deel hun definitief naar de tweede plaats verwezen. Brabanders Kenny Leys en Bjorn Dotremont (Volvo V70) ondergingen hetzelfde lot en strandden op 85 punten en de derde plaats.

Zeven teams waren er aan de slag in de klasse Expert. Gewoontegetrouw moet daar scherper worden gereden en de kans op fouten is er dan ook veel groter dan in de andere klassen. Johan Vanhecke en Bert Werniers (Volvo 360) haalden de zege voor de Tieltse Automobielclub en redden dus een beetje de West-Vlaamse eer in eigen provincie. Maar ze tikten wel aan met 387 punten, een zware foutenlast. Die was nog groter voor de VAS Regularity kampioenen Paul en Sander Van den Wyngaert (VW Corrado 16v) die met 418 punten op de tweede plaats eindigden voor routiniers Anja Seynaeve en Nick Vanoverschelde (Opel Astra) met 435 punten.

De volgende rittensportwedstrijd is er pas op 28 maart met de Titanicrit. Ondertussen kunnen de liefhebbers van oriëntatieritten hun hart ophalen in de Ronde door Vlaanderen in februari en zijn er alvast twee Classic wedstrijden in maart met de Leeuwenrit en de Antwerp Classic

Gunther Dewispelaere, wedstrijdleiding: “Er zaten een aantal leuke zaken verwerkt in onze rit. Het is altijd wat moeilijk om vooraf in te schatten hoe moeilijk of hoe gemakkelijk een wedstrijd zal worden. Wij zijn tevreden. Er waren weinig discussiepunten. Meerdere deelnemers lieten ons weten dat ze zich hadden geamuseerd en dat ze iets hadden opgestoken van deze rit. De toelatingen van de gemeenten kwamen ook vlot en zonder problemen binnen. Op dus naar de volgende editie.

DE TECHNISCHE FICHE

Organisatie: AC Hemicuda
Overzicht: 1ste manche van het VAS Regionale kampioenschap rittensport, klasses Recreatie, Touring  en Expert. De wedstrijd komt eveneens in aanmerking voor het PAK provinciaal kampioenschap van West-Vlaanderen.
Deelnemers: aan de start: 69, geklasseerd: 69 (37 in recrea, 25 in Touring en 7 in expert)
Meteo: Koud, lichte motregen
Parcours: Geheim parkoers van ongeveer100 kilometer, verdeeld in twee delen met start en aankomst aan café Bockor in Lauwe; af te leggen aan een gemiddelde snelheid van 25 km/u met passages in Kortrijk, Wevelgem, Doornik en Lauwe.

De koplopers
•             in klasse Recreatie:
deel 1 tot deel 2 (finish): Bart Babeliowsky en Bram Babeliowsky
•             in klasse Touring:
deel 1: Johan Claeys en Werner Pessendorffer; deel 2 tot finish: Jan Eysermans en Wim Poulmans
•             in klasse Expert:
deel 1 tot deel 2 (finish): Johan Vanhecke en Bert Werniers

EINDUITSLAG (podium per klasse):
Recreatie: 1. Babeliowsky Bart-Babeliowsky Bram 1 punt, 2. De Paü Patrick-Hooreweghe Julien 22 punten, 3. Jelle Vermeire-Yves Bruyneel 23 punten…Touring: 1. Eysermans Jan-Poulmans Wim (Subaru Impreza) 22 punten, 2. Claas Marcel-Smeets Eddy 63 punten, 3. Dotremont Bjorn-Leys Kenny 85 punten…
Expert: 1. Vanhecke Johan-Werniers Bert 387 punten,  2. Van den Wyngaert Sander-Van den Wyngaert Paul 418 punten, 3. Seynaeve Anja-Vanoverschelde Nick 435 punten…

(persbericht)