Home > VAS > Rittensport > VAS: terugblik Sinterklaasnocturne

VAS: terugblik Sinterklaasnocturne

De Sinterklaasnocturne kende zijn meeval. Het is tenslotte toch begin december, volop in de herfst, maar de avond kondigde zich voor de rittensporters mild en droog aan. Ideaal om de laatste bekers van het jaar uit te reiken in de regionale autosport.

foto: W.Bouchez

In toerisme en sport was het duidelijk wie met de kampioenenbeker naar huis zou gaan, maar dat alles diende met deze laatste rit nog bevestigd te worden. In recreatie was het spannender want daar voelden David Duerinckx en Tom Jacobs de hete adem van vader en zoon Babeliowsky in de nek. Iedereen trok dus de Mechelse nacht in met het mes tussen de tanden en vastbesloten om geen fouten te maken. Het lange eerste deel hield de deelnemers dicht bij de stad Mechelen. Op het menu veel residentiële gebieden, wat grote wegen en een resem aan “fietsstraten”. In recreatie lag het onmiddellijk dicht op elkaar. Patrick De Paü en Julien Hooreweghe verschenen na deel 1 met een perfecte nulscore op de controlekaard maar daarachter kon men de elf teams van het achtervolgende peloton, inclusief de titelkandidaten Babeliowsky en Duerinckx-Jacobs, inpakken in amper… vier punten. Het tweede deel voerde weg van de stad en in de omliggende rand vonden de rittensporters een terrein dat hun meer gelegen was, met landbouwgebied en afgelegen wegeltjes doorheen de velden. Een echte breuk bracht het niet teweeg want liefst negen teams legden opnieuw een kaart met nul strafpunten voor! De Pau en Hooreweghe bleven foutloos en wonnen dus., daarachter werd het beslist op tijd en afstand. Filip Dewulf en Patrick Fleurackers (bezig aan zijn voorlopig laatste rittensportwedstrijd) eindigden uiteindelijk als tweede, Bart en Bram Babeliowsky, foutloos maar met een puntje aan tijd, werden derde. Voor Duerinckx en Jacobs werd het nog spannend. Zij pakten nog een controle in het afsluitende deel en kwamen als achtste aan de finish. Er werd dan heel wat gerekend op de achterkant van bierkaartjes en op de omslag van de roadbook en uiteindelijk luidde het: David Duerinckx en Tom Jacobs zijn de kampioenen recreatie van 2019.

Ook in Toerisme en in Sport stapelden de controlekaarten met de perfecte nulscores zich op. Jelle De Cnodder en Jonathan Huysmans openden met de perfecte rit in Toerisme in deel 1. Ze werden gevolgd door Vanneste-Crombez en door Eysermans-Poulmans, eveneens met nul op het request. Maar van deze kopgroep wisten enkel Sebrecht Vanneste en Jurgen Crombez deze lijn door te trekken in het tweede deel. Zij werden de winnaars, De Cnodder-Huysmans en Eysermans-Poulmans. Tim Claeys en Jorden Boone Jorden strandden aan de voet van het podium en daarmee was dan ook de zaak beklonken voor de nieuwbakken kampioenen: Jan Eysermans en Wim Poulmans.
In Sport aasde Nick Vanoverschelde op een revanche terwijl Leo en Inge Rackham vooral de finish moesten zien. Maar het waren Guy Agten en Dominiek Seynaeve die – u raadt het al – een kaart inleverden met nul fouten na deel 1. Zij trokken dit door in het tweede deel en mochten voor het eerst de zege pakken in Sport. Nick Vanoverschelde kreeg uiteindelijk toch niet zijn revanche, hij viel net naast het podium, maar Leo en Inge Rackham werden wel derde achter Seppe Verstegen en Luc Van den Bogerd. Er kon nu geen twijfel meer over bestaan: Leo en Inge Rackham zijn de kampioenen in Sport.

(persbericht) 

DIXIT

Werner Pessendorffer organisator, MAK CC
Het is in deze regio lastig om afgelegen gebieden te vinden. We bleven kort bij de stad en dan zit je inderdaad met bebouwing en met verkeer. Je moet weten dat bijvoorbeeld de gehele binnenstad in Mechelen fietsstraten zijn! Maar gelukkig kunnen we die nog gebruiken. Indien men er “plaatselijk verkeer” of verkeersvrije straten van had gemaakt dan vielen ze simpel weg… Uiteraard gebruikten we het industrieterrein voor een lang uitgewerkte visgraat, die je trouwens op de juiste route bracht, ook al reed je verkeerd. In deel 2 zaten we meer op de buitenbaantjes. Die zijn hier schaarser maar we moesten ergen een evenwicht vinden.”

Guy Agten, winnaar Sinterklaasnocturne klasse Sport
Dit was eerder een Toerisme Plus. Het is onze eerste zege en we gaan zeker door in Sport. Op Toerisme raakten we wat uitgekeken, ook omdat alle organisatoren zich uitsloofden om dezelfde valletjes te spannen. In Sport moeten we terug zoeken. We zijn weer aan het puzzelen en daar was het ons uiteindelijk om te doen.”

David Duerinckx, kampioen Recreatie 2019
Toch wel wat zenuwen voor deze wedstrijd. Ik was zo geconcentreerd aan het rijden dat ik in het laatste deel op het einde nog een bordje miste. Gelukkig is het goed gekomen met de titel maar ik zou het erg hebben gevonden dat ik alle inspanningen dan helemaal op het einde zou hebben weggegooid!

 

DE TECHNISCHE FICHE

Datum: 7 december 2019
Organisatie: Mechelse Auto Klub (MAK)

Overzicht: 6de  manche van het VAS Regionale kampioenschap rittensport, klasses Recreatie, Toerisme en Sport. De wedstrijd komt eveneens in aanmerking voor het PAK provinciaal kampioenschap van Antwerpen.

Deelnemers: aan de start: 38, geklasseerd: 38
Meteo: Helder, droog, milde temperaturen
Parcours: Geheim parkoers van ongeveer100 kilometer, verdeeld in twee delen met start en aankomst aan de Sporthal “Klein Boom” in Putte, af te leggen aan een gemiddelde snelheid van 25 km/u met passages in Mechelen, Sint-Katelijne Waver, Leest.
De koplopers
Recreatie, deel 1 tot deel 2 (finish): Patrick De Pau en Julien Hooreweghe
in klasse Toerisme, deel 1 tot deel 2 (finish): Sebrecht Vanneste en Jurgen Crombez
in klasse Sport, deel 1 tot deel 2 (finish): Guy Agten en Dominiek Seynaeve

 EINDUITSLAG (podium per klasse):

Recreatie:
1.De Paü Patrick-Hooreweghe Julien 0 punten, 2. Dewulf Filip-Fleurackers Patrick 1 punt, 3. Babeliowsky Bart-Babeliowsky Bram 1 punt

Toerisme:
1. Vanneste -rombez Jürgen 0 punten, 2. De Cnodder Jelle-Huysmans Jonathan 1 punt, 3. Eysermans Jan-Poulmans Wim 1 punt

Sport:
1. Agten Guy-Seynaeve Dominiek 0 punten, 2. Verstegen Seppe-Van Den Bogerd Luc 2 punten, 3. Rackham Leo-Rackham Inge 7 punten

error: Alert: Content is protected !!