Home > Circuit > Eenzitter > F1: Lewis Hamilton en Mercedes in cijfers

F1: Lewis Hamilton en Mercedes in cijfers

Met de zege in de Abu Dhabi Grand Prix op het Yas Marina circuit eindigt een successeizoen over de hele lijn voor Mercedes: rijderstitel, vice-kampioenschap en constructeurstitel. Maar het zijn de prestaties van Lewis Hamilton die het helemaal indrukwekkend maken, zeker als we die in cijfers uitdrukken!

foto: W.Bouchez

6 = Een magisch nummer voor Mercedes en Hamilton. Het is het aantal opeenvolgende zeges dat Mercedes haalde op dit circuit. Hamilton deed dat met een pole, snelste ronde en zege, en deed dat door alle rondes aan de leiding te rijden. Een Grand Slam heet dat. Voor Hamilton was het de zesde dergelijke grand slam in zijn carrière. Zijn pole was ook al de zesde op een rij voor Mercedes, de snelste ronde was zijn zesde van seizoen. Mercedes haalde dan weer de zesde opeenvolgende keer de rijders- en constructeurstitel.

11 = het aantal zeges dit seizoen voor Hamilton

17 = is het aantal races (van de 19 in dit seizoen) waarin Hamilton op het podium stond. Het is een cijfer dat hij deelt met Michael Schumacher en met Sebastian Vettel, maar Hamilton realiseerde dit feit al voor de vierde keer (2015, 2016, 2018 en 2019)!

19 = Dat is het aantal Grand Prix dat Hamilton in zijn carrière won door van start tot finish aan de leiding te rijden. Hij deelt dit record met Ayrton Senna.

413 = het puntentotaal voor Lewis
511 = het aantal ronden dat Hamilton aan de leiding reed (equivalent met 2.538 kilometer), het meeste van iedereen
739 = het puntentotaal voor Mercedes, een nieuw record voor het team (het representeert 80% van de mogelijk te halen punten)

Hamilton nam duidelijk de overhand op zijn teamgenoot met elf zeges (vier voor Bottas), zeventien podiumfinishes (tegen vijftien voor Bottas). Alleen in de kwalificaties wist Bottas gelijke tred te houden met vijf poles elk.
Dit seizoen liet Lewis Hamilton zijn zesde titel noteren, eentje minder dan Michael Schumacher, scoorde zijn 88ste pole (en staat daarmee ruim aan de leiding van het all-time klassement) en haalde zijn 84ste Grand Prix zege (met Schumacher als recordhouder op 91). Ook met 151 podia moet Hamilton nog Schumacher voor zich dulden met 155 stuks. Die akkefietjes worden zonder twijfel in seizoen 2020 rechtgezet…

error: Alert: Content is protected !!