Home > #Hoofdnieuws > Ypres Historic: Maes-Perin leiden

Ypres Historic: Maes-Perin leiden

Na de slopende eerste etappe van de Ypres Historic Regularity, lijken Ruben Maes en zijn illustere navigator Michel Périn op weg naar winst. Na 19 regelmatigheidsritten en meer dan 500 km, voert het duo de stand aan met 24″ voorsprong op Michel Decremer en Patrick Lienne. 

Foto ©: Ypres Historic

Na 9 RT’s vrijdagavond, bevatte de eerste etappe nog 10 RT’s op zaterdag, met als afsluiter de spectaculaire closed road stage bij Lavano in Moeskroen, waar de deelnemers zich nog eens konden uitleven voor het talrijk opgekomen publiek.

Michel Decremer begon met zijn Opel Ascona 2000 als leider aan de dag, maar hij liet zich verrassen. “We hebben een bandenwissel uitgevoerd. De banden achteraan werden vervangen. Daarbij vroeg ik aan Patrick, mijn copiloot, om de calibratie van de tripmaster te veranderen. Dat heeft hij gedaan, maar het was niet nodig, want die was afgesteld op de voorwielen. Zo gingen we de mist in op RT 15, waar we slechts de 68ste plaats scoorden,” vertelde Michel Decremer, die de eerste etappe als tweede kon afsluiten.

Ruben Maes, genavigeerd door de Fransman Michel Périn, heeft de leiding in handen met zijn Porsche 914. Met Michel Périn heeft hij alvast een van de meest ervaren navigatoren naast zich, want de Fransman begon zijn carrière als copiloot in 1977 en hij reed jaren als officieel copiloot voor Citroën Racing, waarna hij successen behaalde in Dakar. 
“Toch blijft het uitkijken tot de allerlaatste RT, ” vertelde Ruben Maes, die de beste score had op de laatste twee proeven, waaronder de showproef in Moeskroen. “In dit soort wedstrijden kan je opgehouden worden door een landbouwvoertuig of een lokale bewoner. Dat kan je de zege kosten.”

José Lareppe en Jennifer Hugo zijn opgerukt naar de derde plaats met hun Opel Kadett GTE, op 36″4. Ook Yves Deflandre en Yves Noelanders, de winnaars van vorig, zijn opgeklommen naar de 4de plaats, nadat ze vrijdagavond veel tijd verloren. “Zoals Ruben zegt, is het opletten om geen tijd te verliezen door andere weggebruikers, maar het parcours is wel prachtig. We hebben ons gisteren op de laatste RT laten vangen door een valstrik en dat heeft veel tijd gekost, maar vandaag ging het prima,” aldus de leider in Klasse 5.

Geert en Cédric De Jaeger zijn met hun Porsche opgeklommen naar de 5de plaats, voor Patrick en Joseph Lambert met hun BMW 2002 TI. Kurt Deklerck, een van de spectaculairste rijders op de site van Lavano in Moeskroen, is 7de, net voor Johnny Delhez, die ook aan een opmars bezig is. Johannes De Vos staat met zijn Porsche op de 9de plaats, voor de twee “Rothmans” Porsches van vader en zoon Johan en Joppe Gitsels en Mario Varrewaere en Olivier Dupont. 
“Dit is echt een onverhoopt resultaat voor ons,” lachte Mario Varrewaere. “Als je ziet tussen welke grote namen we staan, dan mogen we tevreden zijn, want onze Porsche is niet de makkelijkste wagen om te temmen op dit gladde, modderige parcours. Deze namiddag was onze uitlaat stuk, maar dat heeft ons niet weerhouden om onze positie vast te houden.”
Mario Varrewaere wordt op de hielen gezeten door Eric Piraux, vorig jaar nog op het podium in Ieper. Dominique Holvoet was de pechvogel van de dag. De Toyota-rijder startte deze ochtend als derde, maar hij verloor alles na een schuiver: “De motor sloeg af en ik kreeg hem niet meteen aan de praat. Blijkbaar wil de elektriciteit niet mee hier in Ieper. Vorig jaar liet de batterij het ook afweten…”

Dat het een zware eerste etappe was, bewijst het klassement. Zo staan Jean-Philippe en dochter Stéphanie Wante op de 24ste plaats, terwijl de navigatrice vorig jaar tweede was. Vincent Vandeputte, die mikte op een Top 10, moet voorlopig vrede nemen met een 30ste plaats, na een navigatiefoutje. Rallyrijder Jochen Claerhout en zijn navigator Bart den Hartog staan voorlopig op de 19de plaats met hun imposante Ferrari 308 GTB.

De strijd is zeker nog niet gestreden in deze Ypres Historic Regularity. Zondagochtend gaat de strijd in alle vroegte verder met de veelzeggende proef “Early Bird”. Kort na de middag zal de winnaar gevierd worden op het finishpodium in Ieper. 

(persbericht)

error: Alert: Content is protected !!