Home > VAS > Rittensport > VAS Gapersrit: een terugblik

VAS Gapersrit: een terugblik

De Gapersrit bevestigde zaterdag 16 november de stand van zaken in de diverse klassen van het VAS Rittensportkampioenschap. Een relaas.

Herfst. Het wordt al sneller donker en de deelnemers aan de Gapersrit doken van bij “De Kleine Prins” in Wervik de kille nacht in. Wat er hen wachtte was een pittige rit die voerde naar de Franse grensstreek. Op de wegwijzers namen als Komen, Warneton, Ploegsteert en Mesen. Sommigen meenden onderweg zelfs de typische zoetige geur waar te nemen van een productie à la “Eigen Kweek”! De weg voerde langs illustere dorpjes als Le Bizet met typische grenseconomie. Her en der keek een Fransman die naar de sigarettenboer ging vreemd op. Maar het is ook de streek van de mooie rallyproeven, en die typische wegeltjes met de geroemde “waaiers” waren er onderweg ook. Na de (weliswaar korte) pauze ging het de andere kant op, nog meer naar het hart van het rally-mekka Ieper, langs grondgebied Langemark en met een terugkeer over Zonnebeke.

Patrick De Pau en Julien Hooreweghe topten de klasse recreatie bij de terugkeer naar Wervik. Zij zouden in het tweede deel echter steeds meer strafpunten rapen en deemsteren weg van de leiding. Bart Babeliowsky en zoon Bram, waren het beste weg met de strategie in deze rit en ze klopten dan ook hun grote rivalen: David Duerinckx en Tom Jacobs. Het maakt er de strijd in recreatie alleen maar spannender op. De ontknoping zal moeten gebeuren in de Sinterklaasnocturne, binnen twee weken.

In Toerisme verloren we al gelijk de winnaars van vorig jaar, want motorpech noodzaakte Steven en Jos De Man met de Matra Murena aan de kant te blijven. Een venijnige visgraat door het centrum van Mesen werd voor velen de scherprechter. Uiteindelijk waren het Jelle de Cnodder en Jonathan Huysmans die als enigen een foutloos parcours wisten te rijden en daar meteen aanspraak maakten op de zege. Ze bevestigden in het tweede deel en haalden hun eerste overwinning in de rittensport. Meteen ook het sein om de eindstrijd in Toerisme naar de Sinterklaasnocturne te verplaatsen!

In Sport waren de zaken nog ingewikkelder. Na het stonden Seppe Verstegen en Luc Van den Bogerd met een foutloos parcours aan de leiding. In het tweede deel zorgde een bepaalde situatie voor de schifting. Een kaartfragment kon worden opgelost door over een boerderij te rijden. Dat was echter privéterrein (verraden door de plaatsing van een brievenbus). Enkelen slaagden er toch in om door te rijden en zij misten dan ook een pak controles. Dat alles was in het voordeel van Leo en Inge Rackham, die erin slaagden een foutloos parcours te rijden en de zege te pakken.

DIXIT

Patrick Rosiers, organisator:
Wat mij heeft verbaasd is dat vele deelnemers zelfs in  eenvoudige situaties in de fout gingen. Ook routiniers en zelfs in recreatie. Bij recreatie diende een situatie tweemaal te  worden uitgevoerd waarna de volgende situatie pas 5 km verder lag. Het systeem “meest rechtdoorlopend” was hier de scherprechte. Zij die durfden doorgaan tot de juiste situatie zich presenteerde, haalden een knap resultaat. Het was misschien iets moeilijker maar veel eenvoudiger mochten we het niet maken, getuige de reeks van vijf nulresultaten in deel 1.”

Bart Babeliowsky, winnaar recreatie:
We hebben echt genoten van de wegen hier, die zien er toch anders uit dan in Limburg. Een zeer mooi parcours. Voor het overige hebben we hier en daar wat geluk gehad met de tijd, waardoor we de zege pakten.”

Leo Rackham, winnaar Sport:
Een zeer mooie rit. Vooral dan in het eerste deel. Het tweede deel had ik de indruk dat het allemaal veel minder vlot verliep. Sommige fases waren ietwat onduidelijk en dienden we te overleggen met de concurrenten over hoe bepaalde situaties op te lossen.

DE TECHNISCHE FICHE

Datum: 16 november 2019
Organisatie: Scuderia Vervica

Overzicht:
5de  manche van het VAS Regionale kampioenschap rittensport, klasses Recreatie, Toerisme en Sport. De wedstrijd komt eveneens in aanmerking voor het PAK provinciaal kampioenschap van West-Vlaanderen.

Deelnemers:
aan de start: 62, geklasseerd: 59

Meteo:
koud, hier en daar wat motregen

Parcours:
Geheim parkoers van ongeveer100 kilometer, verdeeld in twee delen met start en aankomst in De Kleine Prins, Oude Beselaerestraat te Wervik, af te leggen aan een gemiddelde snelheid van 25 km/u met passages in Komen, Ploegsteert, Mesen, Langemark en Zonnebeke

De koplopers

  • in klasse Recreatie:
    deel 1: De Pau-Hooreweghe, deel 2 tot finish: Bart Babeliowsky-Bram Babeliowsky
  • in klasse Toerisme:
    deel 1 tot deel 2 (finish): Jelle De Cnodder-Jonathan Huysmans
  • in klasse Sport:
    deel 1: Verstegen-Van den Bogerd, deel 2 tot finish: Leo Rackham-Inge Rackham

EINDUITSLAG (podium per klasse):

Recreatie: 1. Babeliowsky Bart-Babeliowsky Bram 2 punten, 2. Duerinckx-Jacobs 6 punten, 3. De Pau-Hooreweghe 20 punten…

Toerisme: 1. De Cnodder-Huysmans 9 punten, 2. Vaneste-Crombez 47 punten, 3. Claeys-Boone 73 punten…

Sport: 1. Rackham Leo-Rackham Inge 45 punten, 2. Vanhecke-Werniers 54 punten, 3. Agten-Seynaeve 87 punten…

 

 

error: Alert: Content is protected !!