Home > #Hoofdnieuws > WRX: Timmy Hansen wereldkampioen na een ware thriller

WRX: Timmy Hansen wereldkampioen na een ware thriller

In Zuid-Afrika werd vandaag de tweede en laatste dag van de laatste wedstrijd van het Wereldkampioenschap rallycross 2019 afgewerkt. Het scenario van het Wereldkampioenschap 2019 kon niet spannender geschreven worden. Na vier reeksen was het de Fin Niclas Grönholm die helemaal bovenaan stond met de Hyundai i20 van GRX Taneco.

Timmy Hansen (Peugeot 208, Hansen MJP Racing) en Grönholm wonnen respectievelijk de derde en vierde reeks waardoor Grönholm na optelling van de punten na vier reeksen nipt voor WK-leider Timmy Hansen kon blijven. Andreas Bakkerud was derde en ging zo met twee punten achterstand op Timmy naar de (halve) finales, die twee punten zouden even later erg belangrijk blijken …

Op de voorste rij van de eerste halve finale zagen we Niclas Grönholm op pole met naast hem Andreas Bakkerud. Achter dit duo stond de Rus Timur Timerzuanov, Grönholms teamgenoot samen met de Let Janis Baumanis (Ford Fiesta / Team Stard). De laatste rij werd bezet door Krisztian Szabo (Audi S1) en Anton Marklund (Renault Mégane). Het was Bakkerud die deed wat hij moest doen en na een fenomenale start nipt Grönholm achter zich wist te houden. Timerzyanov mocht als derde mee naar de finale.

In de tweede halve finale prijkte de Peugeots van de broers Timmy en Kevin Hansen naast elkaar op de voorste rij. Timo Scheider (Seat Ibiza) en Guerlain Chicherit (Renault Mégane) bevolkten de tweede rij en de laatste rijd was voor onze landgenoot Guillaume De Ridder (Renault Clio) en Oliver Bennet. Timmy Hansen nam de beste start en na hem kon Kevin de boel controleren, zodat Timmy “vrij baan” kreeg, voor zover dat in rallycross mogelijk is. Timmy Hansen won net als Bakkerud zijn halve finale voor Kevin en Scheider.

Dat bracht de twee hoofdrolspelers voor 2019 elk op de eerste rij van de ultieme finale van 2019. Wie won, zou sowieso wereldkampioen worden. De start zou cruciaal zijn. Het was Andreas Bakkerud die de beste start nam en met Timmy Hansen in zijn spoor zou Bakkerud wereldkampioen worden. Zou … want zowat een halve ronde later maakte Bakkerud een foutje waarvan Timmy Hansen hoopte te profiteren. Daarna volgde even chaos met Bakkerud, Timmy en Kevin Hansen die allen sponnen bij die mislukte actie. Niclas Grönholm profiteerde en snelde zo naar de zege. Nog was het niet afgelopen. Met Bakkerud op plek twee  en de oudste Hansen, Timmy, op de vijfde plek zou Bakkerud alsnog de titel binnenhalen. Timmy Hansen zag immers Scheider voor zich maar die viel even later uit en met een vierde plek telden Hansen en Bakkerud even veel punten. En de posities wijzigden niet meer. Grönholm won de laatste van het seizoen voor Bakkerud en Timerzyanov. Timmy en Kevin Hansen eindigden respectievelijk op vier en vijf en Scheider werd als laatste geklasseerd. En zo eindigen Timmy Hansen en Andreas Bakkerud elk met 211 punten maar wordt Timmy wereldkampioen op basis van het aantal overwinningen. Die won er immers vier en Bakkerud slechts eentje. Bakkerud kon zijn ontgoocheling uiteraard niet verbergen terwijl in het Hansen-kamp de vreugde losbarstte. Team Hansen MJP verzekerde zich overigens ook van de titel bij de teams na de vierde en laatste reeks.

En zelfs na het tonen van de zwart-wit geblokte vlag was de spanning niet voorbij. De stewards bogen zich over het incident tussen Hansen en Bakkerud en pas enkele uren later viel het uiteindelijke verdict. Er wordt geen verdere actie ondernomen en het resultaat blijft staan zoals het was bij het overschrijden van de finish en zo mocht mocht Timmy Hansen zich met enige vertraging kampioen noemen van een seizoen dat nog lang in het geheugen zal blijven hangen.

In de achtergrond mag onze landgenoot Guillaume De Ridder terugblikken op een mooie wedstrijd waarin hij met een tiende stek na de reeksen de halve finale wist te bereiken. De Ridder eindigde vierde maar viel na een straftijd van 10 seconden terug naar de vijfde stek. Die straftijd kreeg hij toebedeeld na contact met zijn teambaas Guerlain Chicherit.

In RX2 was het de Zweed Oliver Eriksson die met een “clean sweep” zijn titel extra glans kon geven. Onze landgenoot Steve Volders eindigde op een vijfde plek in zijn halve finale.

Het WK begint in 2020 in Barcelona na een lange winterpauze tijdens het weekend van 18 en 19 april aan zijn zevende seizoen.

(foto’s FIAWorldrallycross.com en  Johnny Loix)

 

You may also like
In een notendop: RX in het buitenland
WRX: Champion Lubricants wordt partner van World RX
E-WRX: Charles Leclerc doet mee
WRX: Lohéac geannuleerd
error: Alert: Content is protected !!