In Kaapstad, Zuid-Afrika, zit de eerste dag van de tiende en laatste wedstrijd van het Wereldkampioenschap Rallycross erop. Het is de Fin Niclas Grönholm, zoon van voormalig wereldkampioen rally Marcus, die na twee heats de dans leidt met de Hyundai i20 van GRX Taneco.

In de eerste heat van deze zaterdag was het kampioenschapsleider Timmy Hansen die het hele pak achter zich liet. Daarmee toonde de Zweed meteen dat hij helemaal klaar is om de titel binnen te halen met de Peugeot 208 WRX, ook tijdens het korte interview net na zijn race toonde de oudste van de Hansen-broers zich erg rustig. De Noor Andreas Bakkerud, met 1 luttel puntje achterstand de voornaamste tegenstander van Timmy Hansen, zette de tweede tijd neer met de Audi S1 van Monster Energy RX Cartel. Na dit duo was het de Fin Niclas Grönholm die de derde tijd op de tabellen zette voor Kevin Hansen, de derde titelpretendent.

Dat zorgde voor een situatie waarbij in de volgende heat de drie kanshebbers voor de titel samen met Grönholm samen mochten starten. Een droomscenario, want elk van hen kreeg dezelfde omstandigheden voorgeschoteld. Van het viertal kwam Bakkerud het slechtste uit de startblokken, spelen de zenuwen hem parten? Grönholm liet het niet aan zijn hart komen en snelde naar een snelste tijd. Kevin Hansen moest vrede nemen met een zesde stek terwijl zijn broer Timmy tiende werd. Bakkerud klokte slechts de 11de tijd nadat de Fransman Cyril Raymond werd gediskwalificeerd vanwege het raken van één van de “track markers”. Te midden van de titelstrijd schitterde onze landgenoot Guillaume De Ridder door in reeks twee een uitstekende derde tijd op de tabellen te zetten met de Renault Clio van GCK Academy na de Rus Timur Timerzyanov, teamgenoot van Niclas Grönholm.

In de voorlopige stand na twee heats zien we dus Grönholm aan de leiding voor Timmy Hansen en Timur Timerzyanov. De Duitser Timo Scheider is vierde voor Kevin Hansen en Andreas Bakkerud. Met deze stand zou Timmy Hansen vier punten extra uitlopen op Bakkerud net voor de finales maar op zondag zijn er nog twee belangrijke reeksen alvorens de finales aan te vatten. Onze landgenoot Guillaume De Ridder staat achtste, een plek die recht geeft op een halve finale.

In RX2 zag leider Oliver Eriksson zijn einge overgebleven rivaal uit Jesse Kallio uitvallen in reeks één en niet meer starten in de volgende reeks. Eriksson was tweemaal de snelste en is nu echt op weg zichzelf op te volgen. Onze landgenoot Steve Volders is voorlopig achtste na een zevende en tiende tijd.

Zondagochtend om 9u onze tijd wordt de derde reeks verreden gevolgd door de vierde en laatste reeks alvorens in de namiddag de (halve) finales worden afgewerkt.

(foto FIAWorldRallycross.com en Johnny Loix)