Home > Moto > MotoGP > MotoGP Japan: Honda viert 25ste titel

MotoGP Japan: Honda viert 25ste titel

Marc Marquez liet weinig overeind aan spanning in de Japanse Grand Prix. Vanop de pole nam hij de leiding, gaf die nooit meer uit handen en haalde zijn tiende zege van het seizoen binnen. Als gevolg hiervan mocht Honda de constructeurstitel vieren.

(foto:©motogp.com)

De taktiek was deze keer duidelijk“, stelde Marquez achteraf. “Ik wilde het gat slaan van bij aanvang met de medium banden en zag dat Fabio [Quartararo] in de eindfase door zijn banden zat.” Een simpel plan en weerom had Repsol Honda alle puzzels goed opgelost. Quartararo, op de Petronas Yamaha op medium voor en soft achter, kwam vanaf de derde plaats dreigen na de start, maar moest Marquez met mondjesmaat laten gaan. Ducati man Dovizioso kwam van achteruit nog voorbij Morbidelli maar zijn eindsprint kwam te laat om nog Quartararo te kunnen pakken. Het werd dus een heruitgave van het podium in Thailand, met Marquez voor Quartararo en Dovizioso. Honda mocht voor de 25ste keer de constructeurstitel vieren terwijl Quartararo nu al zeker is de beste rookie van 2019 te zijn. Wat er dan nog overblijft aan spanning voor de komende grand prix? De toekenning van de titel voor de teams (waar Ducati nu nog voorligt op Honda) en van de beste Independent rijder, met Quartararo voorlopig nog voor Jack Miller.

In Moto3 zagen we een eerder rustige wedstrijd waarin Lorenzo Dalla Porta (Leopard Honda) zijn kaarten het beste speelde. Hij liet Suzuki lang aan de leiding, nam over en zette de achtervolgers schaakmat in de laatste ronde. Alberto Arenas (Angel Nieto KTM) kwam te laat met zijn aanval en Celestino Vieti (Sky Racing VR46 KTM) kon in de laatste bocht nog voorbij de SIC58 Honda van Suzuki. Aron Canet (Sterilgarda KTM) was op achtervolgen aangewezen en ging in de fout tijdens de wedstrijd. Een nulscore voor Canet en na de zege voor Dalla Porta lijkt de Italiaan op weg naar de Moto3 titel.

In Moto2 werd het een felbestreden en geanimeerde race. Luca Marini (Sky Racing VR46) had de beste start, reed lang aan de leiding maar moest daarna afrekenen met een sterk teruggekomen Thomas Luhti (Dynavolt Intact GP). De Zwitser ging aan de leiding, alleen maar om in de voorlaatste ronde opnieuw te worden afgetroefd door Marini. Achter Marini en Luhti pakte Jorge Martin (Red Bull KTM) een mooie derde plaats. Kampioenschapsleider Alex Marquez (EG VDS) worstelde met een nerveuze machine doorheen de race en eindigde als zesde. Hij ziet in de tussenstand Luhti terugkomen tot op 34 punten.

error: Alert: Content is protected !!