Home > Rally > Divers > Rally NK: topaffiche voor CO2 neutrale Twente Rally

Rally NK: topaffiche voor CO2 neutrale Twente Rally

Ze staan wat in concurrentie met de Hemicudarally van de VAS, maar zaterdag 19 en zondag 20 oktober verwacht men meer dan 30.000 toeschouwers voor de seizoensfinale van het Nederlandse Rally kampioenschap.

foto: Twenterally/(c) Rik Lansink

De Conrad Twente Rally is dit jaar 300 km lang, waarvan 177,70 km, verdeeld over 19 klassementsproeven, op snelheid wordt afgewerkt. Zaterdagavond 19 staan twee lussen van twee proeven, Rutbeek en Boekelo, op het programma. Zondag volgen nog eens drie lussen van vijf verschillende klassementsproeven: Zeldam, Bentelo, Stepelo, Hoeve en de beroemde showproef in Hengelo, waar de wagens verschillende ronden op snelheid afwerken. Niet alleen de publieke opkomst neemt elk jaar toe. Ook steeds meer teams sluiten het seizoen af in Twente. Dit jaar verwelkomt de organisatie 115 teams, gespreid over de drie wedstrijden: de Historic en de ‘moderne’ rally en de Short Rally.

Piet Van Hoof tegen de R5’s

Piet van Hoof, de winnaar van vorig jaar, treedt aan met zijn snelle Mitsubishi Lancer EvoIV. Maar ook Kevin van Deijne mikt met zijn Skoda Fabia R5 op de algemene overwinning. Dat zal ook de ambitie zijn van Melissa Debackere, die vorig jaar al op het podium stond met haar Skoda Fabia R5. Roald Leemans won vorig jaar de Short Rally. Deze keer waagt hij zijn kans in de “grote” wedstrijd, maar deze keer met zijn Citroën DS3 R5. Martin van Iersel en Antoine Biesheuvel verdedigen de kleuren van Hyundai met een fraaie i20 R5. Maar, we kijken vooral naar de tijden van Henk Vossen met zijn Ford Fiesta R5, want de 74-jarige wil de nationale titel veroveren. Daarvoor moet hij wel afrekenen met Lambert Parren in zijn Mitsubishi. Die krijgt weerwerk van Jim van den Heuvel en Pierre Brouwer. Een dertigtal deelnemers hebben ervoor gekozen om enkel op zondag in actie te komen in de Short Rally. Zij rijden twee keer de proeven Stepelo, Hoeve en Hengelo. Onder hen de snelle Opel-rijders Janjur Monshouwer, Edwin Wolves, Eep Borgers en… Timo Van der Marel, die een Kadett GTE zal besturen.

CO2-neutraal

De organisatoren van de Conrad Twente Rally 2019 engageren zich om de volledige wedstrijd CO2-neutraal te organiseren. De totale CO2-uitstoot van de rally bedraagt 25 ton, minder dan de gemiddelde uitstoot van een gezin op een volledig jaar (30 ton). De organisatoren van de Conrad Twente Rally compenseren quasi het dubbele van de uitstoot van de rally, want via een Climate Fund wordt voor 50 ton C02-gecompenseerd. Een dergelijk fonds investeert onder andere in het aanplanten van nieuwe bomen die de lucht weer zuiveren.

(persberichten/ed.wb)

You may also like
Eurol R5 Rally Challenge stopt
error: Alert: Content is protected !!