Home > #Hoofdnieuws > Historic: terugkeer van Volvo Groep A

Historic: terugkeer van Volvo Groep A

Volgend weekend ontvangt het Circuit Paul Ricard de finale van meerdere historische competities van de hand van Peter Auto. In de paddock van de Dix Mille Tours du Castellet zullen de fans zeker omkijken naar de… Volvo 240 Turbo Groep A! De auto rijdt nog niet in Frankrijk, maar is er wel present dankzij GDM Motors van Guillaume Dumarey.

Onze structuur heeft een bedrijf in Slovakije dat gespecialiseerd is in het restaureren van historische racewagens”, legt de Belgische ondernemer uit. “Ik rij zelf minder door mijn professionele leven, maar autosport blijft een passie. Het is na een ontmoeting met de Zweed Per-Gunnar Andersson, die één van de rijders was van de Volvo 240 Turbo Gr. A in het verleden, dat het idee geboren is om een beperkte reeks van deze Zweedse bolides te bouwen, wagens die echte vaste waarden waren in de jaren ’80. We werken nauw samen met de structuur GRC Sport van Pino Sperlinga, die een goed deel van het mechanische werk doet, zoals de motor en de versnellingsbak, naast het runnen van de wagen op de piste. Het project was dus aantrekkelijk en we hebben het tot leven gebracht. Resultaat: een eerste exemplaar van de Volvo 240 Turbo Groep A wordt voorgesteld op het Circuit Paul Ricard in het kader van de Dix Mille Tours du Castellet.

De Volvo 240 Turbo Groep A maakte in 1985 zijn opwachting in het EK Toerwagens via Volvo Dealer Team Europe en Eggenberger Motorsport. Het team won de titel bij de Constructeurs in het EK Toerwagens, met Thomas Lindström en Gianfranco Brancatelli, terwijl tijdens datzelfde seizoen Per Stureson met een soortgelijke wagen in het DTM won!

Races met historische wagens hebben de wind in de zeilen en de Heritage Touring Cup, een competitie die al enkele jaren georganiseerd wordt door Peter Auto, de structuur van Patrick Peter, laat net toe om wagens die beantwoorden aan het Groep A-reglement in te zetten”, gaat Guillaume Dumarey verder. “Tot dusver zagen we vooral BMW 635 CSi en één of andere Ford Mustang die aan de andere kant van de wereld racete. Het doel van GDM Motors, in samenwerking met GRC Sport, is om twee exemplaren van de Volvo 240 Turbo Gr.A in te zetten. Dat moet volgend seizoen al gebeuren, terwijl nog andere wagens worden opgebouwd voor verkoop of verhuur. De testritten vinden plaats tijdens het winterseizoen, maar we willen er in Paul Ricard al bij zijn, omdat mensen met interesse kunnen zien hoe goed de wagen is opgebouwd en hoe hoogwaardig de bolide is afgewerkt. Deze formule Groep A is ook que budget aantrekkelijk, wat zou moeten betekenen dat de ‘The Flying Brick’ zijn terugkeer op de piste maakt en dat tot grote vreugde van de fans van het genre.”

De Volvo 240 Turbo Groep A, een conforme kopie van de wagen van destijds heeft een 4-cilinder krachtbron, van 2127 cc met turbo en is goed voor 370 paarden. De versnellingsbak is manueel met vijf verhoudingen en de auto weegt 1050 kilo.

1 Response

error: Alert: Content is protected !!