Home > Rally > Rallyraid > FIA Cross-Country: ommekeer in Rally van Marokko

FIA Cross-Country: ommekeer in Rally van Marokko

Het klassement van de Rally van Marokko werd gisteren op zijn kop gezet. Carlos Sainz haalde er zijn tweede ritzege maar Nasser Al-Attiyah en Stéphane Peterhansel liepen tegen problemen aan terwijl ook Giniel de Villiers, de nieuwe leider, tijd verloor. Met nog één etappe te gaan is er dus nog niets beslist over de zege in Marokko en … in de Wereldbeker Cross-Country.

Al-Attiyah (Toyota Hilux) leek af te stevenen op een gemakkelijke zesde opeenvolgende zege in Marokko en een vijfde wereldbeker maar kreeg na 205 kilometer te maken met een elektrisch probleem. Hij stond stil op de etappe en werd door teamgenoot Erik Van Loon naar het bivak gesleept. Als gevolg daarvan liep hij tegen een resem aan tijdstraf en zakte naar de 20ste plaats in het klassement.
Dat leek ten goede te komen aan Stéphane Peterhansel (MINI JWC Buggy) maar de Fransman rolde de wagen en verloor anderhalf uur met het maken van reparaties aan de buggy. Hij reed wel de etappe uit en houdt nu met vrouw Andrea vast aan de vijfde plaats en nadert hij Al-Attiyah in de tussenstand van de wereldbeker tot op 9 punten. Als zij morgen vijfde worden en de bijhorende 10 punten scoren kunnen zij naar de titel gaan, voorbij Al-Attiyah!

De Villiers (Toyota Hilux) verloor acht minuten op ritwinnaar Sainz maar staat in de tussenstand van de wedstrijd met bijna vijf minuten voorsprong op Sainz. De Spanjaard zal woensdag uiteraard in full attack modus gaan, op jacht naar de Zuid-Afrikaan. Ook Matthieu Serradori  en onze landgenoot Fabian Lurquin deden met de Century Racing CR6 een goede zaak. Door de problemen van de toppers springen zij opnieuw op de derde podiumtrede van de wedstrijd. Afwachten nog wat de afsluitende etappe brengt. Vermelden we nog even dat door zijn opgave van gisteren Fernando Alonso een gigantische tijdstraf kreeg en nu op de 27ste positie vertoeft, na een dag vol lekke banden en tijdsverlies bij het helpen van Al-Attiyah. “Maar Cross-Country is interessant, vooral de manier waarop de wedstrijd evolueert van dag tot dag, de diverse problemen bij de verschillende teams in diverse delen van de rally. Het komt erop aan minder problemen te hebben dan de anderen en dan win je tijd. Maar ik ontbreek nog de ervaring het vertrouwen in de wagen op nieuwe paden. Het is een goede ervaring“, aldus de voormalige Spaanse F1 wereldkampioen en Le Mans winnaar.

De laatste etappe gaat over 168 kilometer en brengt de teams terug van Erfoud naar Fes, waar de winnaars van de Rally van Marokko zullen gekroond worden en de wereldbeker 2019 voor Cross Country Rallies zal worden toegekend.

Tussenstand na 4 van de 5 etappes:

1) Giniel de Villiers/Alex Haro (Toyota Hilux) in 15u 25min 19sec

2) Carlos Sainz/Lucas Cruz (MINI John Cooper Works Buggy) in 15u 30min 06sec

3) Mathieu Serradori/Fabian Lurquin (Century Racing CR6) in 15u 54min 00sec

4) Jakub Przygoński/Timo Gottschalk (MINI John Cooper Works Rally) in 16u 13min 52sec

5) Stéphane Peterhansel/Andrea Peterhansel (MINI John Cooper Works Buggy) in 16u 45min 01sec

(foto: fiacrosscountry/credit: DPPI)

error: Alert: Content is protected !!