Home > Circuit > Eenzitter > FIA F2: Nyck De Vries over zijn seizoen

FIA F2: Nyck De Vries over zijn seizoen

Nyck De Vries is de nieuw gekroonde FIA Formula 2 kampioen. Een kampioen die vreemd genoeg niet langs het pad van de Formule 1 zal passeren… De Nederlander praat over het behalen en de betekenis van zijn titel, en zijn favorietenrol. Zijn onmiddellijke toekomst ligt al vast, als ploeggenoot van Stoffel Vandoorne bij Mercedes in de Formula E.

Ik hoorde het enkel in mijn uitloopronde. We stonden voor maar ik was nog niet zeker, tot ik vroeg in welke positie we zaten. ‘Wacht tot in de pitlane’, zegden ze mij. En toen zag ik het pitbord. Voor mij was het bijna een wraakoefening. Vorig seizoen miste ik de titel, toen ik heel het jaar voor het kampioenschap vocht tegen mensen die nu allemaal in de Formule 1 zitten. Ik verwijt het echt mezelf want ik maakte tijdens dat seizoen veel te veel fouten en dan loop je het hele jaar achter op de zaken. Ik zag het dit jaar bij mijn tegenstanders. Zodra wij aan de leiding stonden, maakten ze fouten die eigenlijk onnodig waren maar omdat ze de indruk hadden dat ze mij moesten bijhouden.”

Er zijn zeker honderd redenen waarom ik de favoriet was en waarom we onszelf extra druk dienden op te leggen. Het team [n.v.d.r.: ART] steunde mij vorig jaar uitstekend maar we waren toen iets teveel gebrand op het winnen van races, en minder op het behalen van punten. Ik maakte fouten die me eigenlijk vreemd zijn. Ik ben blij dat ik dit jaar het tegendeel heb kunnen bewijzen al moeten alle omstandigheden natuurlijk samen komen. De openingsrace in Bahrein, door de aard van het circuit, ging altijd een lastige race zijn voor ons. En dat maakte dat we zeer op onze hoede waren de rest van het seizoen. In Bakoe verdienden we beter. Raar dat ik dit moet zeggen maar op Spa hadden we een goede kans om het gat te slaan in het kampioenschap. Dat gebeurde uiteraard niet. Op Monza liepen we tegen een diskwalificatie. En dan begint de voorsprong met de achtervolgers te slinken. Lastig, vooral omdat op Monza de beslissing over mijn toekomst zou vallen.

Als kind droom je van de Formule 1 en de weg daar naartoe. Ik had een wat hobbelig parcours met een succesvolle periode in de karting en daarna een wat moeilijkere tijd in racewagens. Toen veranderden de zaken. Ik kon maar ternauwernood in de eenzitters blijven en kreeg een tweede kans in de Formule 2 nadat ik mijn eerste jaar verknoeide. Daar was ik dankbaar voor, en vooral omdat ik dit met ART mocht doen. Ik had met hen nog wat onafgewerkte zaken recht te trekken na een moeilijk seizoen in de GP3. Toen was ik wel snel maar de puzzelstukjes pasten toen niet echt in elkaar. Ik koos nu voor een andere weg en een andere richting in mijn carrière en ik ben er zeer tevreden over. Ik ben Formule 2 kampioen, dat is van mijn lijst geschrapt en niemand kan mij dit nog afpakken. Maar ik ben blij dat ik in de komende maanden mij kan toeleggen op een nieuw hoofdstuk samen met Mercedes. Ik wil ervoor zorgen dat ik zo goed mogelijk voorbereid ben voor deze nieuwe uitdaging want veel winterseizoen zit er niet in voor mij.

(foto’s: fiaformula2.com)

 (foto: Joe Portlock / LAT Images / FIA F2 Championship)

LEES OOK:

http://www.autosportwereld.be/2019/09/11/fe-mercedes-stelt-team-voor/

error: Alert: Content is protected !!