Home > Moto > Internationaal > WorldSBK: Jonathan Rea haalt zijn vijfde titel binnen

WorldSBK: Jonathan Rea haalt zijn vijfde titel binnen

Jonathan Rea haalde op het circuit van Magny-Cours zijn vijfde opeenvolgende wereldtitel bij de Superbikes. Saai denkt u dan? Helemaal niet, zeker niet gezien het verloop van het seizoen.

Toen Rea zijn Kawasaki voorbij de Yamaha van leider Van der Mark loodste in de tweede race van het Franse WK-weekend ging hij op weg naar de zege en een waar exploot: zijn vijfde wereldtitel in het WK Superbikes. Werkelijk niemand had een cent gegeven voor de kansen van Jonathan Rea in de eerste seisoenshelft. Alvaro Bautista en de Ducati leken onaantastbaar in het begin van het seizoen. Liefst elf opeenvolgende zeges kwamen toe aan Bautista en hoewel Rea aanklampte met een resem tweede plaatsen leek zijn lot voor dit seizoen bezegeld.

Maar Rea weet hoe hij kampioenschappen moet winnen. Zeker in de lange seizoenen van tegenwoordig. De zomer bracht de kentering. Rea klampte aan, Rea begon te winnen, Bautista begon pech te krijgen. De valpartijen volgden elkaar in even snel tempo op voor de Ducati man als de zeges zich opstapelden voor de Kawasakirijder. Magny-Cours dan.Het werd zaterdag de 800ste Superbike wedstrijd op wereldniveau. Het feestweekend leek een succes over de gehele lijn te worden voor Pucetti Kawasaki, het “klantenteam”. Toprak Razgatlioglu verraste na een val van leider Van der Mark op zaterdag nog Jonathan Rea. De Turk haalde een spectaculaire eerste zege in het WorldSBK, uitgerekend in de 800ste wedstrijd. Op zondag won eerst Lucas Mahias voor Kawasaki Puccetti Racing de Supersport race waarin alle titelkandidaten steken lieten vallen, en Razgatlioglu eigende zich de Superpole race toe.

Rea kon kampioen worden op zondag maar daar werd eigenlijk niet op gerekend want hij zou moeten winnen en Bautista mocht geen punten halen. Dat zag niemand nog niet zodadelijk gebeuren. Maar in race 2 verslikte Razgatlioglu zich toen hij onderdoor stak bij Bautista. De Turk gleed onderuit en Bautista kon geen kant meer uit. Crash. De zoveelste. En plots waren de kaarten herschud. Rea haalde Van der Mark binnen, die eerst nog wat weerwerk bood maar daarna een vastberaden Noord-Ier diende te laten gaan! Zege en titel voor Rea…

Rea en Kawasaki draaiden door inzet en vastberadenheid een schijnbaar hopeloos seizoen om in misschien wel zijn sterkste ooit. Hij telt nu 83 zeges, 24 meer dan “King” Carl Fogarty, 162 podia in 274 starts (59%) en 22 poles (4de aller tijden). Maar na dit seizoen zal de motivatie van Jonathan Rea groter dan ooit zijn om door te gaan en een vervolg te breien aan zijn u al vijfde titel op rij.

(foto’s: worldsbk.com)

error: Alert: Content is protected !!