Het is dan toch gelukt. Limburger Sandro Bellio haalde afgelopen weekend in het Engelse Santa Pod de Europese titel binnen in de Top Methanol klasse, een van de vier officiële FIA series die deel uitmaken van dit kampioenschap. Een primeur voor België en niet meer of niet minder dan een waar exploot!

Sandro Bellio ging als leider naar de “Finals”, de laatste afspraak van een compact en kort Europees dragrace seizoen. Niets aan de hand, zou u dan denken. Maar dragracing is bij uitstek een mechanische sport waar de explosieve prestaties de gehele mechaniek zwaar belasten. Elk vlootje, rubbertje, veertje, pakking, de inspuiting, koppeling, banden, timing… Alles moet perfect kloppen en vaak is een klein mankementje er de oorzaak van dat het al na enkele seconden op de baan verkeerd loopt. Hoe goed de voorbereiding ook is…het is dus steeds bang afwachten wat de “run” brengt.

Al van bij de kwalificaties kwam de zaak in orde. Met de Chevy Monte-Carlo Funny Car haalde Sandro Bellio met 5.56 seconden (over 402 meter met stilstaande start) de eerste plaats op de kwalificatieladder. Hij werd gevolgd door zijn grote concurrent, Johnny Lagg. Met de punten van die pole had hij de facto de Europese titel al binnen. Maar er bleef natuurlijk nog de eer te verdedigen en het blijft leuk het seizoen in stijl af te sluiten.

In de finale traden vier rijders aan. Sandro Bellio ging voorbij Silvio Strauch terwijl de Maltees Monty Bugeja concurrent Johnny Lagg uitschakelde. De finale werd een spelletje blufpoker waarbij de rijders het tot het uiterste rekten om de dragsters op de startpositie te zetten. De rijders moeten de bolides eerst in ‘pre-stage’ en ‘stage’ zetten, waarna pas dan de “kerstboom” aftelt naar groen. Na de start kreeg Bellio, als eerste weg, af te rekenen met tractieproblemen en pakte Bugeja de zege met een uitstekende tijd van 5.30 seconden. Hieronder kan u die zenuwslopende finale zien, maar blijf kijken want in dragracing gaat het snel!

De tweede plaats was ruim voldoende voor Sandro Bellio om de Europese titel in de Top Methanol te pakken. Tot jolijt van vader Danny en heel de Bellio familie, die steevast trouw op post is. Het is de eerste keer dat een Belg een titel behaalt in het dragracen en dat is niet niks voor een bescheiden team, dat huist in de garages van Danny’s Cars in Houthalen-Helchteren en het moet opnemen tegen de grote teams en de Scandinavische motortovenaars.

(foto: archief W. Bouchez)

 

What an exciting final run! We just lost it … But a nice second place! And also European champion 2019! What an end for the winter break!

Geplaatst door Danny's Racing Team op Zondag 8 september 2019