21 en de God van Italië, de Monegask Charles Leclerc heeft zich vandaag in de geschiedenisboeken van Ferrari en heel Italië geschreven. Voor het eerst sinds 2010 won Ferrari in Monza en dat was niet met Sebastian Vettel, maar met de rookie Leclerc, amper aan zijn 14de race voor het legendarische merk toe. Leclerc won een week geleden, in moeilijke omstandigheden, al in Spa-Francorchamps en voor wie er nog aan twijfelt, dit is de echte kroonprins van de F1!

© Foto: Jens Mommens

Het werd een spannende race, een race waarin Leclerc 53 ronden lang eerst Lewis Hamilton en vervolgens Valtteri Bottas afhield. De beide Mercedes F1-rijders werden tweede en derde, maar konden nooit profiteren van de enkele kleine schoonheidsfoutjes die de Prins uit Monaco beging. Leclerc bleef cool en schonk een natie waar ze al negen jaar op wachten, een zege ‘thuis’, in de tempel van de snelheid: Monza. De 69ste GP F1 van Monza werd anderzijds een afgang voor Sebastian Vettel, al snel in de fout en later bestraft voor een onbezonnen manoeuvre, waarbij hij Lance Stroll aantikte. Ook Max Verstappen was weer niet in vorm, de Nederlander raakte na Spa weer in een aanrijding betrokken bij de start en werd achtste. Een Vlaamse ‘kenner’ beschreef Verstappen als de nieuwe kroonprins van de F1, maar Leclerc lijkt er toch heel wat meer op…

Het was de 20ste zege van Ferrari in Monza, waarvan vijf voor Michael Schumacher. Achter de top-3, pakte Renault mooi de vierde en vijfde stek met Daniel Ricciardo en Nico Hulkenberg, terwijl Alex Albon voor de tweede opeenvolgende maal de beste Red Bull-rijder was. Antonio Giovinazzi beleefde met zijn Alfa Romeo een kleine triomf, door als Italiaan in een Italiaanse wagen twee punten weg te kapen. Over twee weken keert het F1-circus naar de gewone circuits terug, met de nachtrace in Singapore. In het WK F1 leidt Hamilton met 284 punten, voor Bottas met 211, Verstappen met 185 en Leclerc met 182.