Afgelopen weekend werd, gespreid over twee dagen, op het Duivelsbergcircuit te Maasmechelen gestreden om punten voor het Belgische kampioenschap rallycross. Het werd een erg gevulde tweedaagse mede dankzij het bezoek van de rijders uit het Duitse kampioenschap. Die laatsten kwamen op tegenbezoek nadat het Belgische kampioenschap in juni te gast was in het Duitse Buxtehude.

Super1600: winst voor Steve Otzer
In de klasse Super1600 zagen we Steve Otzer (Citroën Saxo) en Yves Teelen (Peugeot 208)  de snelste tijden verdelen. Eerstgenoemde was de beste in reeks één en drie terwijl Teelen de tweede reeks voor zijn rekening nam. In de finale verzilverde Otzer zijn veroverde pole door meteen naar de eerste plek te snellen voor Yves Teelen. Otzer stond de leiding niet meer af en na hem ontstond even tumult toen Teelen en Davy Van Den Branden (Citroën DS3) met elkaar in aanraking kwamen. Van Den Branden leek op weg naar een podium maar moest daar de strijd staken. Dennis Remans profiteerde met zijn Ford Fiesta dan weer optimaal van het gebeuren en reed alsnog naar de tweede plek voor Teelen.

Supernationals min 2000cc: strijd op het scherp van de snee
De klasse Supernationals onder 2 liter is al een tijdje de drukst bevolkte klasse en dat was dit keer met 28 inschrijvingen niet anders. Als u weet dat de finales slechts met 12 rijders, 6 in elke halve finale, worden afgewerkt begrijpt u meteen waarom de strijd hier opnieuw hevig was, vaak op of over het randje zelfs. De top is breed in deze klasse en dat werd ook dit weekend weer bewezen met drie rijders die een beste tijd lieten noteren in even veel reeksen. De eerste toptijd was voor Bart Coninx met zijn Seat Ibiza, Robbe Goris (Opel Corsa) volgde zijn voorbeeld in de volgende reeks en de Nederlander Ron Snoeck (Volvo C30) was snelste in de derde en laatste reeks. In de uiteindelijke finale stonden Robbe Goris en Ron Snoeck op de eerste rij met laatstgenoemde op de pole. Snoeck kwam ook het beste weg uit de startblokken en liet Goris en de anderen achter zich. Snoeck ging als leider eerst de joker in en toen zag Goris zijn kans schoon weg te glippen. Goris gaf de leiding ook na zijn jokerronde niet meer uit handen en liet Snoeck nipt achter zich. Na dit duo werd Bart Coninx erg verdienstelijk derde.

Supernationals plus 2000cc: Volvo-duel Maris-Bex
In de zwaarste klasse Supernationals kreeg het publiek het verwachte duel te zien tussen de Volvo-rijders Kristof Bex en Luc Maris. De concurrentie was gedoemd tot een gevecht voor plek drie. Bex en Maris stonden met hun S40 beide op de eerste rij in de finale waarbij Bex als snelste weg kwam. Rondenlang trachtte Maris het tempo bij te benen maar uiteindelijk diende Maris toch zijn meerdere te erkennen in Kristof Bex. Na hen beslechtte Stefan Vaesen (BMW) het duel om de derde podiumplek in zijn voordeel. Stephanie Van Lingen kwam met haar BMW nipt te kort nadat ze rondenlang de Ford Escort van Ludo Hermans voor haar moest dulden.

De overige dagwinnaars waren Rens van Pelt (Junior XC), Cedric Brimioiulle (Senior XC) en Ralph Donkers (Ford RST).


Verder geven we nog mee dat zowat alle piloten dit weekend rond reden met de sticker “Behoud Duivelsberg Ja!” als steunbetuiging in de strijd van het bestuur om het Duivelsbergcircuit ook na 2019 open te houden.

De volgende wedstrijd voor het BK wordt op zondag 6 oktober opnieuw op het Duivelsbergcircuit verreden waarna op 1 december (!) de seizoensfinale staat gepland op het Circuit Jules Tacheny te Mettet.

(foto’s J Dingenen)