Thierry Neuville is in Duitsland aangekomen, niet meteen voor de WRC rally, maar eerste voor de Duitse TCR op de Nürburgring. Het is een primeur voor Neuville, die echter van meer droomt op circuit dan alleen een toerwagenrace. Neuville neemt zelden een blad voor de mond en deed dat ook op de Nürburgring niet.

© Foto: ADAC TCR

Hoe moeten we deze zege inschatten?

“We hebben hard gewerkt en mijn grootste vrees was de start, ik had geen idee hoe intens die zou zijn. Maar eens door de eerste bochten liep het goed. We hebben deze wedstrijd goed voorbereid, met dank aan Gabriele Tarquini, al zijn er zeker nog werkpunten. In de derde sector verlies ik nog steeds wat tijd en dus daar is nog marge voor verbetering. Ik besef ook dat dit geen WTCR is, want daar zou ik niet meteen vooraan rijden. Ik denk dat ik in het peloton zou zitten, niet volledig achteraan, maar in WTCR is het niveau geheel anders. Het gaat daar om de beste toerwagenrijders van de wereld samen.”

Kan je WRC en TCR op circuit vergelijken?

“Neen, absoluut niet. De auto’s zijn 100% anders, de toerwagen heeft voorwielaandrijving, minder vermogen, de piek van de banden is één ronde, daar waar die in rally veel langer meegaan. Ook het racen zelf is anders. Je kent de piste van buiten, improvisatie is er niet. Bovendien moet ik zeggen dat ik de race zelf minder intens vind dan een rallyproef. Nu opgepast, straks (interview voor de tweede race), start ik als tiende en misschien klinkt het dan anders.”

Is dit éénmalig?

“Wel, hier wel, maar ik droom van de 24 Uur van de Nürburgring en Spa, liefst met een Porsche 911, want dat is een mythische wagen. Voorlopig lijkt dat moeilijk in mijn programma in te passen, zeker gezien de nieuwe kalender van het WRC, maar ik wil dat ooit doen. Ook een race in WTCR met Hyundai zou me zeker kunnen bekoren.”