Het is een van de mooie sprookjes uit deze Ieperse Rally. Bjorn Syx wint in zijn eerste volledige jaar in de rally, en bij zijn eerste deelname aan Ieper, de Ypres Historic Rally en treedt zo in de voetsporen van Paul Lietaer… Als visitekaartje kan dat tellen.

Neen, nu nog niet“, wimpelde Bjorn Syx het flesje bier af dat hem werd aangeboden in de service, voor hij naar het eindpodium moest. Hij bleef alert tot de laatste minuten en seconden. En dat typeerde eigenlijk zijn wedstrijd: bescheiden, voeten op de grond en alert.

We gingen onmiddellijk volgas van start“, vertelde hij aan het podium.”En Stefaan Stouf viel onmiddellijk weg. We zaten dan in strijd met Didier Vanwijnsberghe, maar ook hij verdween even later uit de wedstrijd. Plotseling had ik dan een voorsprong van een minuut, en dat is een serieuze luxesituatie! We hebben dan voor de rest gereden tegen “Lucky” met de Lancia en tegen Christophe Merlevede.

Als klein mannetje sta je hier langs het parcours“, ging copiloot Ari Vanrobaeys verder. “En dan zoveel jaren later sta je hier zelf op het podium omdat we een wagen hebben opgekocht en hebben opgebouwd.”

Vreugde was er alom. Ook bij Hans Vandeputte, Steve Merlo, Vincent Deboulle en Jasper van het service team. “Nog bij de laatste service moesten we de lassen aan de as omdat er speling kwam op het spoor. Nu, we hebben onze ervaring uit de autocross en zijn gewend te werken in alle omstandigheden. Veel hebben we niet nodig“, lachen ze.

Een prestatie want veel namen met een groter palmares haalden de finish niet, maar wel de BMW M3 van het team van “môaten”, het vriendenclubje van Bjorn Syx.

(foto’s: W.Bouchez)