De eerste volledige dag van de rally van Sardinië was een zoveelste bewijs van de onvoorspelbaarheid van het WK rally. In zeer warme condities en op een zware ondergrond, gingen diverse toppers in de fout.

Sébastien Ogier (Citroën) moest de wedstrijd verlaten nadat hij de ophanging van zijn Citroën tegen een rotsblok stuk reed. Leider Jari-Matti Latvala, de leider na de eerste lus, ging in zijn Toyota over kop en mag ook een kruis over zijn kansen maken. Maar ook Thierry Neuville kwam helemaal niet ongeschonden uit de openingsdag. De winstkansen van onze landgenoot in de Hyundai kregen een ferme deuk na diverse moeilijke momenten.

Sardinië is loodzwaar, zeker voor de banden vanwege de ruwe ondergrond. “Ik maakte een foute bandenkeuze in de voormiddag en in de namiddag”, was de zeer korte commentaar van Neuville aan de finish van de laatste proef. Bovendien maakte Nicolas Gilsoul, Neuville’s corijder, een fout bij het lezen van de nota’s wat resulteerde in een duik in een gracht en een radiator met twee gaten in. Neuville en Gilsoul konden die herstellen tussen twee proeven en verloren relatief weinig tijd. De banden die volledig op waren, resulteerden even later nog even in een schuiver en het resultaat is een positie op een kleine minuut van de mannen die voor het podium vechten.

Vooraan leidt Dani Sordo (Hyundai), voor Ott Tänak (Toyota). De Est is tweede, al is de klassering onder voorbehoud omdat de KP7 werd geannuleerd na een toeschouwer die onwel werd. Morgen (zaterdag) staan er zes stevige proeven op het menu. (JCA)