Le Mans is een mythische wedstrijd en bij mythes horen records. Morgen en overmorgen krijgen de rijders opnieuw de kans om zich in de geschiedenis te rijden. Wat ze daarvoor moeten doen, sommen we even op…

Foto: Evers Media

Uiteraard zijn de negen zeges van Tom Kristensen en de zes overwinningen van Jacky Ickx, onmogelijk te breken. André Lotterer en Marcel Fässler tellen ieder drie zeges, al zou het een wonder zijn dat Lotterer met de Rebellion aan vier komt dit jaar. Fässler start met Corvette en heeft dus geen kans op de zege overall. Het trio Alonso/Buemi/Nakajima telt één zege, maar maakt behoorlijk wat kans op een tweede bekroning. Dan zijn ze uiteraard ook wereldkampioen uithouding. Jacky Ickx blijft ook recordhouder qua poleposities, Kamui Kobayashi staat nu op twee eerste startplaatsen.

De meest ervaren rijder aan de start is Olivier Beretta, die 22 maal onderweg was. Hij evenaart Manu Collard, die er 23 telt, maar voor het eerst sinds lang niet mag starten. Hun landgenoot Henri Pescarolo telt er… 33. Er staan overigens 32 nationaliteiten aan de start, met drie Belgen, met 34 Fransen en 3 Belgen.

In LMP2 is het afstandsrecord 367 ronden, een record dat zowel in 2010 als 2018 werd behaald. Het algemene afstandsrecord staat op naam van Dumas-Rockenfeller-Bernhard, in 2010, met 5410 kilometer. Wie het ronderecord wil breken, moet dan weer sneller rijden dan 3’17”475, en dat record staat op naam van André Lotterer. Hij deed dat met een Audi R18 in 2015.

Stoffel Vandoorne is niet de enige ex-F1-rijder. Ze zijn met 22 en reden 1254 wedstrijden in F1. Bijna de helft daarvan staat op naam van Fernando Alonso en Giancarlo Fisichella. Naast deze twee die respectievelijk 32 en 3 zeges behaalden, is er nog één andere ex-winnaar: Pastor Maldonado. Kamui Kobayashi en Vitaly Petrov stonden ooit op het podium van een GP.

Le Mans 24: wordt 2019 het jaar van SMP en Vandoorne