De woestijnrally’s zijn traditioneel de openers van het autosportseizoen, en dat al van de eerste dag van het jaar. De Africa Eco Race, noem het gerust de “echte” Dakar, heeft vandaag al zijn eerste etappe.

Op 30 december 2018 vertrokken de deelnemers vanuit de haven van Monaco, op weg naar hun start op de Marokkaanse bodem. De organisatie, onder aanvoering van Afrika veteranen Jean-Louis Schlesser en Rene Metge, legt voor deze editie de nadruk op de navigatie.

Aan de start, volgens het programmaboek 2019, staan er wel vijftien Belgen, in principe zonder zege ambities… maar in een woestijnrally, en dan zeker als de nadruk op de navigatie ligt, weet je echter nooit!

Gilles Vanderweyen (KTM) is onze eenzame motorrijder. De andere Belgen zitten gegroepeerd bij de vrachtwagens met Noël Essers-Marc Lauwers-Johan Cooninx (MAN) en Igor Bouwens-Frits Driesmans-Ulrich Boerboom (Iveco).
Gregorius Bouwens-Davy Vanden Boer-Tijs Vranken (Iveco), Tom Kennis (Ford), Martin Fonteyn (Volvo) en Jacques Loomans-Raf Berkmans-Yvo Andreas De Ceuster (Toyota) bemannen de assistentie voertuigen voor de teams van Art of Speed Essers, EAO Racing en Loomans Racing.

Vandaag is er al een eerste etappe van 648 kilometer tussen Nador en La Momie in Marokko. Tussen Ameziane en Merada wordt een klassementsproef gereden van 90 kilometer.

De Africa Eco Race eindigt op 13 januari, traditioneel aan het Lac Rose op het strand van Dakar in Senegal.

 

(foto: africarace.com)