Home > #Hoofdnieuws > When Rally met Sally… F1 en Rally als raakvlak

When Rally met Sally… F1 en Rally als raakvlak

Wist u dat…

…meerdere mensen uit andere disciplines weleens in een F1 wagen reden? Zo mocht Valentino Rossi in 2006 het proberen in een Ferrari tijdens tests op Valencia, en in 2008 op een Ferrari in Mugello. Vijfvoudig 500cc wereldkampioen op de motor, Mick Doohan, stapte in 1998 op de piste van Barcelona in een Williams FW19. Diezelfde dag reed ook vijfvoudig wereldkampioenrally Tommi Makinen in de FW19 maar crashte de wagen. Craig Lowndes, de toprijder uit de V8 Supercars, reed meerdere recordrondes op de Australische omloop van Bathurst in een McLaren MP4-23 Mercedes in 2011 en tenslotte was er ook… Tom Cruise! De Amerikaanse filmster mocht de Red Bull Renault in 2011 rijden op het Amerikaanse circuit van Willow Springs.

Na de GP van Oostenrijk kreeg Ogier de kans om de Red Bull F1 uit 2011 aan de tand te voelen op de Red Bull ring. Op de site van de drankenproducent verschenen afgelopen week de berichten over deze oefening.De Oostenrijkse renstal zit nooit verlegen om een stunt en rallyrijders die even in een F1 stappen zijn geen uitzondering. Ook grootmeester Loeb zette zich al in een Red Bull, in 2008. Colin McRae stapte al in 1996 even in een Jordan. Omgekeerd gaat het moeilijker. De uitstap van Kimi Raïkkonen met Citroën in het WRC was eerder “bleekjes”, en de liefde van Robert Kubica voor de rally leverde in 2011 een dramatische crash op voor de Pool, met zwaar lichamelijk letsel en het einde van zijn F1 carriére als gevolg. Kubica bleef de rally wel trouw en leek op weg naar een mooie toekomst in het WRC. Maar de Pool is sedert een jaar weer volop bezig om zijn comeback te maken op circuit, richting F1. De geruchten worden steeds sterker dat hij op de piste van Budapest, na de Grand Prix, zijn terugkeer zal maken bij Renault. Uiteindelijk heeft Kubica wel 76 starts achter zijn naam staan.

Kruisbestuiving

De diverse disciplines in de autosport, maar ook daarbuiten, zijn te zeer een specialisme geworden en dus zien we quasi nooit meer de kruisbestuiving die vroeger wel eens plaats vond. Enkel wijlen John Surtees won ooit wereldtitels op twee wielen en op vier wielen. De dagen van de echte duizendpoten zoals Stirling Moss en Jacky Ickx, rijders die zowel F1 als sportwagens, toerwagens, ja zelfs rallywagens en Paris-Dakar reden, lijken definitief voorbij te zijn.

(foto: Redbullracing.com)

You may also like
F1 Spielberg: Bottas pakt pole, kwalificatierecord sneuvelt
F1 Spielberg: Mercedes opnieuw dominant tijdens laatste vrije training
F1: Red Bull tekent protest aan tegen DAS-systeem Mercedes
Porsche Supercup: twaalf verschillende nationaliteiten
error: Alert: Content is protected !!