Home > Historic > Circuit > Historic Grand Prix Zandvoort herdenkt legendarische Ford Cosworth

Historic Grand Prix Zandvoort herdenkt legendarische Ford Cosworth

Op 4 juni 1967 won Jim Clark de Grand Prix van Nederland tijdens zijn eerste race met de debuterende Lotus 49, voorzien van de gloednieuwe Ford Cosworth motor. Die historische zege was het begin van een nieuw tijdperk in de Formule 1: de Ford Cosworth DFV bleef maar liefst 15 jaar oppermachtig. Tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort (1 tot en met 3 september 2017) wordt de 50ste verjaardag van deze mijlpaal uit de Formule 1-geschiedenis groots gevierd met onder meer optredens van Jim Clarks winnende auto. De festiviteiten begonnen al begin mei, met spectaculaire tv-opnames van Sky Sports F1.

Graham Hill en Jim Clark stonden in het eerste weekend van juni 1967 voor een grote uitdaging. Ze reden tijdens de Grand Prix van Nederland hun eerste race met de Lotus 49, voorzien van de nagelnieuwe Ford Cosworth drieliter V8-motor. Hill had voorafgaande aan de Grand Prix nauwelijks kunnen testen, Clark reed zelfs pas op het circuit van Zandvoort zijn eerste meters met de auto. De beslissing van Lotus-teambaas Colin Chapman pakte desondanks goed uit. Hill vertrok van poleposition en leidde de race. Nadat hij uitviel met technische problemen, nam Clark het stokje over. Hij werd voor de vierde keer in zijn carrière afgevlagd als winnaar van de Grand Prix van Nederland. De Ford Cosworth DFV groeide vervolgens uit tot een legende, met twaalf wereldtitels voor rijders en tien constructeurskampioenschappen.

‘Full throttle’ voor Sky Sports F1
De Formule 1-zender Sky Sports F1 besteedt dit seizoen veel aandacht aan dit bijzondere hoofdstuk in de Formule 1-geschiedenis. Adrian Newey, de ontwerper van de Red Bull Formule 1-auto van Max Verstappen, kwam met zijn Lotus 49B uit 1968 naar Circuit Zandvoort voor een bijzondere reportage. Sky Sports F1-presentator Martin Brundle nam ook plaats achter het stuur. “We gaan meerdere items maken”, aldus de 158-voudig Grand Prix-coureur, waaronder de Grand Prix van Nederland in 1985. “We blikken terug op de geschiedenis, Adrian vertelt over zijn auto en we maken een reportage over onze kennismaking met de auto op Circuit Zandvoort. We zenden één van de items uit tijdens onze voorbeschouwing van de Britse Grand Prix, één van onze best bekeken programma’s.” De beelden worden ook uitgezonden via de website of de facebookpagina van de Historic Grand Prix Zandvoort, een reden te meer om geregeld het laatste nieuws te checken!
Adrian Newey genoot van zijn optreden. “Circuit Zandvoort is een mooi circuit. Het kostte mij wel enige tijd om de baan te leren kennen.” Newey is al drie jaar de trotse eigenaar van zijn Lotus 49B uit 1968. “Graham Hill reed in 1968 en 1969 met deze auto.” De debuutzege van Lotus en de Ford Cosworth motor in 1967 was een grote prestatie, vindt de gelauwerde Formule 1-designer. “Ik ben ook onder de indruk van de lange periode waarin de doorontwikkelde Lotus 49 competitief was. Jochen Rindt won er in 1970 nog een Grand Prix mee.”

Jim Clarks Lotus 49 terug op Circuit Zandvoort
Op 1, 2 en 3 september keert de Grand Prix-winnende Lotus 49 van Jim Clark terug op Circuit Zandvoort. De 50 jaar oude bolide is niet alleen de hoofdrolspeler in enkele demo’s. De auto neemt ook deel aan de races van het FIA Masters Historic Formula One Championship, voor Formule 1-auto’s uit de periode 1966-1985. Verreweg de meeste auto’s in dit veld worden aangedreven door de jubilerende Ford Cosworth DFV motor.
Mis het niet en bestel uw toegangskaarten vandaag nog. De prijzen van de toegangskaarten beginnen in de voorverkoop al bij 15 euro!

You may also like
WEK Zandvoort: winst voor JR Motorsport in Final 4
Circuit: geen evenementen in Nederland tot 1 juni
WTCR Zandvoort: de eerste vrije trainingen in een notendop
F1: De Grote Prijs van Nederland is terug!
error: Alert: Content is protected !!